Norske leverandørbedrifter hadde en internasjonal omsetning på rekordhøye 206 milliarder kroner ifjor, en økning på ni prosent fra 2012. Det viser en fersk rapport fra konsulentbyrået Rystad Energy, som legges frem torsdag ettermiddag.

Det er spesielt Sør-Korea, Brasil og Storbritannia som er de mest populære eksportlandene. Det ble solgt mest boreutstyr og riggtjenester til disse landene.

– I 2013 var vi fortsatt inne i en boom i norske oljeserviceselskaper. Etter finanskrisen styrket markedet seg i 2011, 2012 og inn i fjoråret. Rapporten viser den store oppturen hele industrien opplevde i fjor, sier seniorpartner Jan Byrkjeland i Rystad Energy til DN.

Han tror fortsatt på vekst for leverandørindustrien både hjemme og ute for for inneværende år, men noe svakere vekst enn det var i 2013.

I 2015 ser det svakere ut.

–  Norge tar på kort sikt en liten pust i bakken nå, sier Byrkjeland.

«Den sterke veksten som norsk oljeserviceindustri har opplevd både i Norge og internasjonalt ser nå ut til å avta», heter det i rapporten, som er laget på oppdrag for Olje- og energidepartementet.

Leverandørenes omsetning for Norge økte fra 240 i 2011 til 318 milliarder kroner i 2013, en økning på 15 prosent per år. Den internasjonale satsingen steg fra 165 milliarder kroner til 206 milliarder kroner i samme periode. I alt 1250 oljeserviceselskaper er tatt med i analysen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.