For Europark-gründer Snorre Bentsens investeringsselskap Indigo Invest ble modulbyggprodusenten Bau-How et mareritt. Etter å ha investert 16 millioner euro, eller rundt 133 millioner kroner, på et drøyt halvår i 2011, endte han med å ta selskapet til skifteretten i oktober samme år. I ettertid mente Bentsen at han var blitt ført bak lyset av den daværende ledelse og aksjonærer da han kjøpte seg inn i selskapet. Nå har Oslo tingrett gitt ham delvis medhold.

Da Bentsen kom inn som aksjonær i selskapet var tiden knapp. Det var ikke tid til en grundig gjennomgang av selskapet. Selskapet sto i fare for å gå konkurs uten frisk kapital. For å forsikre Bentsen om at tilstanden i selskapet var som oppgitt, ga de daværende nøkkelpersonene og eierne i selskapet en garanti på fem millioner euro.

Feilaktige opplysninger

Etter å ha slått selskapet konkurs, krevde Bentsen at Reidar Michaelsen, ERA Group, Skagenkaien Eiendom, Hodne Holding, Chriba, Mellem Nes Invest og Joakim Blanking utbetalte ham garantibeløpet. Han mente de hadde gitt feilaktige opplysninger både om en emisjon og om to aksjonærlån, slik at selskapets økonomiske situasjon så bedre ut enn den var.

Motparten argumenterte for at Bentsen, som en profesjonell investor, hadde ansvar for å gjøre en såkalt due diligence, og måtte skylde seg selv. Videre mente de at garantien de hadde gitt ikke skulle utløses, blant annet fordi det var Bentsen selv som begjærte selskapet konkurs.

«Åpenbart»

«Konklusjonen er etter rettens syn at det kan konstateres at Indigo ble presentert uriktige eller ufullstendige opplysninger hva gjelder aksjonærlånene av 6. desember og emisjonen som viste seg ikke å være en del av egenkapitalen, men utgjorde et lån til selskapet», står det i den enstemmige dommen.

Retten mener det er «åpenbart» at Indigo Invest ikke ville investert om det hadde vært kjent med de reelle økonomiske forholdene. Indigo Invest fikk dermed medhold i at hele garantien på fem millioner euro utløses.

– Jeg er godt fornøyd med dommen, spesielt med hovedanliggende som gjaldt garantidelen. Der vant vi helt frem, sier Snorre Bentsen, som opplever dommen som en oppreisning.

– Jeg sa det til sønnene mine i sted at da har vår familie beholdt æren her. Det har vært veldig belastende og mye arbeid å gå tilbake for å rekonstruere hva som skjedde, sier Bentsen.

Investoren hadde også krevd millionerstatning fra Reidar Michaelsen, Joakim Blanking og Bjørn Omreng. De tre utgjorde ledelsen i selskapet da Indigo Invest ble majoritetsaksjonær. Under rettssaken reduserte Indigo Invest erstatningskravet fra 16 millioner euro til fem millioner euro. Retten kom imidlertid til at Indigo Invest må bære 2/3-deler av ansvaret for tapet. De tre tidligere topplederne ble dømt til å betale en erstatning på 1,67 millioner euro. Totalt ble Indigo Invest tilkjent 67 millioner kroner inkludert forsinkelsesrenter.

– Tror du det blir en anke?

– Ikke fra vår side. Men at motparten anker kan jo tenkes. Det er det samme for meg, for vi er helt sikre på at vi ikke skal føre en dårligere sak neste gang, sier Bentsen, som likevel er litt skuffet over at retten kom til at partene må dekke hver sin del av saksomkostningene,

Om det blir en anke er uvisst. Advokat Arne Didrik Kjørnæs representerte de saksøkte sammen med Dag Steinfeld.

– Da vi begge er på reise og ikke har hatt mulighet til å konferere med våre klienter, ønsker jeg ikke å kommentere dommen, sier Kjørnæs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.