- Det er sleipt å ta imot gull fra folk og ikke betale ut. Jeg leverte inn et gullsmykke i midten av september og fikk beskjed om at utbetaling kom på konto innen syv dager. De skylder meg et par tusen kroner, men sjansen for å få disse pengene er nok minimale, sa Hans P. Bergheim til DN.no for to uker siden.

Da hadde det norske datterselskapet til det internasjonale gullkonsernet Gold Adam akkurat gått konkurs. Nå viser det seg at 76 personer kan ha krav på opp mot tre til fire tusen kroner hver etter konkursen.

Gold Adam as er et av flere selskaper som tidligere tjente gode penger på å kjøpe opp gull- og sølvvarer fra privatpersoner for så å smelte om metallet. Gold Adam var etter eget utsagn Nordens største av sitt slag, og man kunne levere inn gullet i butikkene eller sende det inn til selskapet, som i Norge hadde hovedkontor i Oslo.

 

De siste årene har imidlertid gullprisen kollapset, og gullkjøpernes lønnsomhet er snudd til milliontap. For ett år siden gikk norske Gullvekten konkurs, og i høst  kollapset det svenske eierselskapet til Gold Adam, børsnoterte Guldadam Holding. For to uker siden var det også slutt for datterselskapet i Norge.

- Så langt er det kommet inn krav på 27.000 kroner fra ni privatpersoner, men vi anslår at 76 nordmenn kan ha penger til gode. Mange av disse har sendt inn gull i konvolutter, men så har de svenske eierne innført betalingsstans i mellomtiden. De burde stengt av den norske nettsiden også, sier bostyrer Frode Finnøy i advokatselskapet i Steenstrup Stordrange til DN.no.

Han har imidlertid gode nyheter til de 76 som risikerer å tape flere hundre tusen kroner på konkursen. Gold Adam omsatte for 361,5 millioner kroner og fikk et overskudd før skatt på 14,7 millioner kroner i toppåret 2012. Millionunderskuddene i 2013 og 2014 kan gå til fradrag på tidligere innbetalt skatt, noe som kan gi konkursboet 3,8 millioner kroner tilbakebetalt fra skattemyndighetene.

Bostyrer Frode Finnøy har tatt beslag i 25 kilo sølvtøy etter Gold Adam-konkursen.
Bostyrer Frode Finnøy har tatt beslag i 25 kilo sølvtøy etter Gold Adam-konkursen. (Foto: Elin Høyland)
- Hvis boet lykkes med skatterefusjonen ligger det an til at de 76 privatpersonene får fullt oppgjør, forteller bostyrer Finnøy.

Så langt er det meldt inn krav i boet på 809.108 kroner, men denne summen vil øke. Konkursboet har blant annet tatt beslag i 25 kilo med sølvtøy med usikker verdi, og jobber med å drive inn fordringer. Blant annet er inventaret og leieavtalene for fire utsalgssteder vidersolgt i juli uten at boet har fått klarhet i om kjøpesummen på 300.000 kroner er innbetalt av kjøperen Gullgiganten as.

Gold Adam as sin omsetning falt fra 361,5 millioner kroner i 2012 til 33,4 millioner året etter og videre nedover til 14,9 millioner i år.

- Jeg har aldri sette en slik dramatisk endring i omsetningen fra ett år til et annet. Det er helt vilt, sier bostyrer Frode Finnøy om kollapsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.