- Lakselusutfordringen er betydelig. Stadig mer lus blir resistent mot legemidlene samtidig som vi ikke har god nok kontroll med medikamentbruken. Jeg er redd verktøykassen skal gå tom før vi finner andre gode måter å bekjempe lakselusa på, sier Elisabeth Aspaker.

Stenger lusefabrikkene

I formiddat møtte hun ledelsen i Mattilsynet og representanter for oppdrettsorganisasjonene FHL og NSL.

- Mattilsynet har foreslått tre nye tiltak som jeg i dag har sagt ja til. Først og fremst må vi få redusert lakselusproduksjonen. Det er noen lokaliteter som fungerer som lakselusfabrikker og som ødelegger for resten av næringen. Disse selskapene kan nå miste tillatelse på disse lokalitetene, sier Aspaker.

Mattilsynet skal også gjennomgå oppdretternes interne rutiner for å sikre at det er nok slakteri- og brønnbåtkapasitet til å kunne håndtere store utslaktinger.

- Og Mattilsynet får nå et ekstra tilsyn med medikamentbruken slik at vi sikrer at det ikke brukes mer legemidler enn det som er forsvarlig, sier hun.

Usikre metoder

Lakselusen er allerede resistent mot flere legemidler langs store deler av kysten.

- Og det gjør meg urolig. Vi må gjøre det vi kan for å sikre at vi har legemidler som fungerer også i fremtiden, sier Elisabeth Aspaker som samtidig understreker at det brukes betydelige summer på å forske på nye metoder for å redusere lusemengdene.

- Når vil disse kunne tas i bruk?

- Det er nettopp det som er usikkerhetsmomentet. Det gjøres utprøving av alt fra nye typer oppdrettsmerder, fôrtyper og annen teknologi samtidig som stadig flere bruker rensefisk for å holde lusemengdene nede. Det er altså veldig mye på gang, men vi vet ikke når vi vil komme i mål, sier Aspaker.

Les også: Flere på rømmen

Korea knabber kongekrabber dnPlus  

Minimalt svinn i lukket forskningsanlegg dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.