I år skal vi bruke nesten 53 milliarder kroner på julehandelen, som tilsvarer fem prosent mer enn i fjor, anslår arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

I desember vil vi handle for 34 prosent mer enn snittet for øvrige måneder i året.

- Ifjor spådde vi en økning på 2,5 prosent, og der traff vi omtrent planken. Nå har vi lagt inn litt økning grunnet befolkningsveksten og at vi har en handledag ekstra. Normalt sett vil en ekstra handledag bety mer i andre måneder, fordi vi uansett kjøper mye i desember, men det vil ha en effekt, sier direktør Bror Stende i Virke mote og fritid.

Uten den ekstra handledagen tror Stende vi ville hatt en vekst på rundt tre prosent.

Mindre enn på 90-tallet

Vi handler imidlertid langt mindre i desember nå enn på 1990-tallet. I 1992 handlet vi 50 prosent mer i desember enn i øvrige måneder, mot 34 prosent mer i desember 2014. Dette forklares av Virke ved at vi stadig blir mer velstående, og sprer kjøpene våre mer utover året.

- Desember har blitt en mindre viktig måned enn det var. Klesbutikker har for eksempel en veldig god junimåned nå, sier Stende.

Likevel er julehandelen avgjørende for flere bransjer. Lekebutikkene mer enn tredobler omsetningen i desember. Gullsmedbutikker, kjøkkenutstyrbutikker og platebutikker er blant de som dobler omsetningen i desember.

- Selv om desember er litt avtagende, er den fremdeles veldig viktig for mange bransjer, nesten helt avgjørende, sier Stende.

Mat og drikke er omsetningsvinnere

Mat og drikke utgjør 42,5 prosent av omsetningen i desember. Vi vil handle mat og drikke for 22,4 milliarder kroner, og over 80 prosent av dette legges igjen i dagligvarebutikkene.

- De resterende 20 prosent går til vinmonopolet, spesialbutikker for fisk og kjøtt og kaffe og te, sier Stende.

Det handles mat og drikke for omlag 20 prosent mer i desember enn snittet for øvrige måneder.

I tillegg er det høy omsetning i bransjer som fører klær, elektroniske varer og sportsutstyr.

Snitthandel på 10 350 kroner per innbygger

I gjennomsnitt vil hver innbygger handle for 10.350 kroner i desember, dette tilsvarer 400 kroner mer per innbygger enn ifjor. Det høyeste forbruket er i Oslo, hvor det ventes at hver innbygger skal handle for 11.300 kroner i snitt i julemåneden. Det laveste forbruket er derimot i Østfold hvor det ventes et gjennomsnittforbruk på 8.800 kroner.

Les også:
Lånehai under lupen
Makker forlater Vollvik
Velger høyere lønn fremfor høyere pensjon  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.