Fredag varslet det børs­noterte britiske meglerhuset Clarkson London-børsen om et mulig oppkjøp av norske RS Platou og Platous datterselskaper innen skips-, offshore- og aksjemegling samt finansiell rådgivning. Clarkson er verdsatt til 423 millioner pund, tilsvarende drøye 4,5 milliarder kroner. Hvis oppkjøpet gjennomføres som planlagt, vil Clarkson trolig skifte navn til Clarkson Platou.

Ifjor tjente Platou 50 prosent mer før skatt og minoritetsinteresser enn Clarkson, som i likhet med det norske meglerfirmaet har internasjonal aktivitet innen ­offshore. Clarkson driver investeringsbankvirksomhet gjennom Clarkson Capital Markets, på samme måte som Platou gjør via Platou Markets. Det britiske ­selskapet hadde betydelig høyere omsetning, men også vesentlig større driftskostnader, enn Platou i 2013.

Platou har flere ganger tidligere hatt planene klare for en børs­notering av virksomheten, men besluttet å vente. I 2011 hadde Oslo Børs godkjent en notering – men­ den ble droppet.

Tilretteleggerne hadde da ­forespeilet en prising av egen­kapitalen i RS Platou på 1,2 milliarder­ kroner. Basert på verdsettelsen av Clarkson på London-børsen og resultatene ifjor vil prisen ligge vesentlig høyere denne gangen. Det er ikke urealistisk at den vil havne over tre milliarder kroner.

I så fall vil minst 18 av selskapets aksjonærer bli mangemillionærer. Mest vil familiene Horn og Gram få, de vil dele rundt 745 millioner kroner (se listen over hva aksjonærene kan tjene. Listen kan forstørres ved å trykke på pilsymbolet øverst i høyre hjørne).

Ved en inkurie er Bergens-skipsreder og senior Bartz-Johannessen (70) listet, og ikke det korrekte; Platous Singapore-sjef (Sigfinn) Christian Bartz-Johannessen (42).
Ved en inkurie er Bergens-skipsreder og senior Bartz-Johannessen (70) listet, og ikke det korrekte; Platous Singapore-sjef (Sigfinn) Christian Bartz-Johannessen (42).

Platous administrerende partner Peter M. Anker vil ikke kommentere verdivurderingen.

«Krever størrelse»

Hovedaksjonærer i RS Platou er familiene Horn og Gram (som eier 23 prosent gjennom RS Platou Holding), Peter M. Anker og Gustave Brun-Lie. Richard Fulford-Smith, som har ledet Platous skipsmeglervirksomhet i London, eide fem prosent av aksjene, men er kjøpt ut i forbindelse med at han overtar London-avdelingen privat.

Anker mener et sammenslått selskap vil bli en sterk kombinasjon:

– Slik som verden utvikler seg ser vi at våre kunder blir større og mer krevende. Det å kunne gi kundene kvalitetsservice globalt krever størrelse, investeringer i mennesker, analysemiljøer og gode it-løsninger. Vi mener en sammenslåing av Clarkson og Platou vil gjøre det mulig å tilby gode, integrerte tjenester til brukerne samtidig som den gir inntekts- og kostnadssynergier, sier Anker.

Rekordår

For Platou betydde summen av bestilte nybygg, innhenting av ny egenkapital, tilrettelegging av obligasjonslån og kjøp og salg av skip at driftsinntektene ifjor kom opp i nær 1,3 milliarder kroner. Et driftsresultat på nesten 700 millioner kroner ga grunnlag for bonusutbetalinger på 380 millioner, mer enn en dobling fra foregående år. Clarkson hadde driftsinntekter på 198 millioner pund og fikk et driftsresultat på 25 millioner pund ifjor.

Meglerhuset Panmure Gordon & Co. mener et sammenslått selskap vil ha en sterkere markedsposisjon med betydelig potensial til å generere «strålende inntektssynergier», ifølge en oppdatering fredag.

«Dersom man skulle lykkes med en transaksjon, er vi ekstremt begeistret over de attraktive utsiktene for dette ledende globale shipping- og offshoreselskapet», skriver analytikerne Gert Zonneveld og James Cooke.

Clarkson har 1085 ansatte, og vil med et kjøp av Platou kunne legge til ytterligere 370 personer.

Markets-vekst

Med utgangspunkt i skipsmegling har RS Platou vokst seg store på meglertjenester i offshore, finans, aksjer og obligasjoner. En økende del av inntektene hentes fra utlandet etter ekspansjon både i Singapore, London, New York, Accra og Aberdeen, samt andre shipping- og offshoresentra rundt om i verden.

Mye av veksten i Platou i 2013 forklares med høy aktivitet i RS Platou Markets. Gjennom kapitalutvidelser i blant annet Scorpio Tankers, Scorpio Bulkers, Navios Acquisition Corp., Interlink, Frontline 2012 og DHT hentet Markets ifjor cirka tre milliarder dollar i ny egenkapital til shipping. I tillegg hadde Platou Markets gode volumer innen utstedelse av riggrelaterte obligasjoner. Det var også høy aktivitet innen tradisjonelle skipsmeglertjenester, ikke minst i offshoreavdelingen, og i RS Platou Finans, som tilrettelegger investeringsprosjekter.

Anker trodde på et godt marked i to år fremover da DN intervjuet ham i vår og varslet «brukbart» høye inntekter i 2014.

– Svingninger har alltid preget denne industrien. Men av og til virker det som om pessimismen tar fullstendig overhånd. Andre ganger kan optimismen bli litt for stor, sa han til DN i mars.

– Vi så at fraktmarkedene snudde opp både i tørrlast og i frakt av oljeprodukter ifjor. Nå begynner andre segmenter å komme etter. Jeg tror 2013 og 2014 vil bli stående som vendepunktet etter den langvarige nedturen, sa Platou-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.