Det er Stavanger-mannen Sjur Lærdal, gjennom selskapet Pluss Hotellinvest, som tilsammen har fått utbetalt 300.000 kroner fra AF Bygg Rogaland i forbindelse med et heisprosjekt på et hotell i Stavanger. De tre utbetalingene ble instruert betalt av tidligere direktør i AF Bygg Rogaland, Michael Mæland. Nå har entreprenørkonsernet anmeldt forholdet til politiet. AF Gruppen mistenker at utbetalingene kan være korrupsjon.

Utbetalingene til Sjur Lærdals selskap er del av en omfattende oppsigelsessak som nå går for Jæren tingrett i Sandnes. Den oppsagte direktøren Michael Mæland har saksøkt sin tidligere arbeidsgiver AF Bygg Rogaland og morselskapet AF Gruppen Norge as for over syv millioner kroner.

– Jeg har ingenting å skjule

I retten i går avviste Sjur Lærdal at det var noe kritikkverdig med de tre utbetalingene. Han karakteriserte det som en absurd situasjon da han ble innkalt til intervju med granskere fra revisjonsselskapet EY høsten 2013.

– Jeg følte det var en absurd situasjon, sa Sjur Lærdal.

Og la til:

– Jeg har ikke noe å skjule.

Utbetalingene som nå er anmeldt, er ført som fakturaer i regnskapene til AF Bygg. Lærdal følte at AF Gruppen hadde andre motiver for alle spørsmålene rundt de tre utbetalingene på til sammen 300.000 kroner.

– Mitt inntrykk var at jeg skulle legge til rette for en sak mot Michael, sa Lærdal.

Ifølge Lærdal er det ingenting unormalt i utbetalingene.

– Det var en form for finnerlønn. Jeg fant prosjektet og brakte det inn dørene til AF.

Ifølge Lærdal var han uavhengig av byggherren. Heller ikke tidligere øverste sjef i AF Bygg Rogaland, Jo Frøyen, avviser det er unormalt i betalingen som nå er anmeldt.

– Dette er helt normalt i Rogaland, sa Frøyen og viste til at tidligere styreformann i AF Bygg Rogaland, Paul Terje Gundersen, er informert om utbetalingene.

Anbefalt å gå til politiet

Vitnemålene til Frøyen og Lærdal står i sterk kontrast til vitnemålet til konserndirektør Morten Grongstad i AF Gruppen. Han er i dag styreformann i AF Bygg Rogaland og var den som var ansvarlig for å avskjedige Michael Mæland i november i fjor.

Han var helt kategorisk på at utbetalingene var i strid med de etiske retningslinjene som det børsnoterte entreprenørkonsernet har. Da utbetalingene ble oppdaget høsten 2013, var en oppsigelsesprosess av Mæland allerede startet. Utbetalingene førte sporenstreks til oppsigelse.

– Jeg følte ikke at jeg kunne stole på ham, sa Grongstad.

AF Gruppen ble anbefalt at advokat Bjørn Stordrange i selskapet Steenstrup Stordrange til å anmelde forholdet til politiet høsten 2013. Det samme ble selskapet anbefalt av revisjonsselskapet EY. Forholdet ble anmeldt til Stavanger Politidistrikt våren 2014. Saken er nå overført til Haugaland. Sluttrapporten til EY ble aldri laget. Den syntes AF Gruppen var for dyr.

– Det ble anslått en pris på 500.000 kroner, sa Grongstad i retten.

Les også:

- De skulle ødelegge livet mitt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.