Kommunal Landspensjonskasse (KLP) øker investeringen i fornybar energi med én halv milliard kroner. Samtidig trekker selskapet seg ut av kullselskaper som har mer enn 50 prosent av inntekten fra kullvirksomhet.

Foreløpig estimat er at dette vil medføre et salg i aksjer og obligasjoner for i underkant av én halv milliard kroner.

KLP anser beslutningen som et bidrag til «et helt nødvendig skift» fra fossilt brensel til fornybar energi, heter det i en melding fra selskapet onsdag.

Påvirker ikke avkastning

DN skrev i vinter at KLP vurderte å droppe både kull, olje og gass.

- Uttrekk av kullselskaper vil ikke påvirke fremtidig avkastning vesentlig, men det vil trolig et uttrekk av investeringer i selskapene innen olje og gass, heter det i meldingen onsdag.

Overfor DN understereker KLPs konsernsjef Sverre Thornes at dette bygger på en grundig utredning.

- Vi sier ikke at et uttrekk av investeringer i olje og gass vil gjøre avkastningen bedre eller dårligere: Bare at den blir annerledes, påpeker han.

- I denne omgang vil vi derfor ikke trekke oss ut av olje og gass, men vi vil fortsette å være en aktiv eiere og etter beste evne påvirke disse selskapene, sier konsernsjefen.

- Går lenger

KLP er landets største pensjonsforvalter og forvalter tilsammen rundt 375 milliarder kroner for sine kunder.

Selskapet har i dag plassert rundt 7,5 milliarder kroner i selskaper som i hovedsak er i kull, olje eller gass. Samtidig har pensjonskjempen plassert over det dobbelte, 19 milliarder kroner, i fornybar energi i Norge og i norske selskaper gjennom aksjer og obligasjoner. I tillegg kommer investeringer i internasjonale børsnoterte fornybar-selskaper.

- Vi har lenge vært en viktig finansieringskilde for norsk vannkraft, og har vesentlig større investeringer i fornybar energi enn i olje-, gass- og kullselskaper samlet, sier Thornes i onsdagens melding.

- Det er ikke til hinder for at vi nå går lenger i samme retning ved å øremerke ytterligere en halv milliard til ny produksjonskapasitet av fornybar energi i fremvoksende økonomier der behovet er svært stort og kullkraft ofte alternativ energikilde, sier han.

Hvilke selskaper som nå utelukkes offentliggjøres med en oppdatert KLP-liste 1. desember.

Les også:
Til sak for å få tilbake huset
Gruvegiganter kan ha bommet fullstendig om Kina
Savner ungdommelig arbeidslyst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.