I den siste versjonen av Telenors anti-korrupsjonshåndbok fra 2013 lister selskapet opp følgende «røde flagg som kan indikere uakseptabel risiko» hos forretningspartneren:

  • Uvanlige betalingsmønstre, inkludert betalinger til skatteparadis.
  • Tilsynelatende mangel på ressurser eller kvalifikasjoner hos forretningspartneren.

Telenor ber også sine ansatte om å være ekstra på vakt ved kjøp av offisielle tillatelser eller lisenser, skriver Klassekampen.

Til tross for retningslinjene har seks Telenor-topper godkjent overføringer på til sammen 600 millioner kroner for kjøp av telelisenser til det korrupsjonsmistenkte selskapet Takilant siden 2007. Godkjenningene har blitt gitt gjennom saker i Vimpelcoms styre, et selskap der Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene.

Da samarbeidet med Takilant ble innledet i 2007, sto den da 24 år gamle Gayane Avakyan oppført som eneste eier med en aksjekapital på to pund i selskapet. Avakyan er ifølge Klassekampen den personlige assistenten til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, og både nederlandske og svenske påtalemyndigheter slår fast at overføringer til Takilant i praksis endte opp på Karimovas personlige kontoer.

Klassekampen skriver at de uten hell har bedt om å få intervjuer med de seks Telenor-toppene som på ulike tidspunkt har behandlet Usbekistan-saken i Telenors styre. Telenors pressekontakt Glenn Mandelid nøyer seg med kort uttalelse på epost:

«Telenoroppnevnte styremedlemmer i VimpelCom arbeider for at de samme verdier og etiske retningslinjer skal gjelde i VimpelCom som i Telenor. I tillegg er selskapet underlagt amerikansk anti-korrupsjonslovgivning».

Les mer: DNB-rådgiver: - Hele opplegget stinker

Les også:
DNB-rådgiver: - Hele opplegget stinker
Sponser Neil Youngs mp3-utfordrer
Krangler om hva som er en «flink nok» lærer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.