Oppkjøpsfondene EQT og Argentum ser attraktive kjøpsmuligheter innen oljeservice.

Konsolideringen i sektoren kan tilta i styrke, spesielt blant selskaper eksponert mot leting. De store selskapene ventes drive utviklingen, men tiltar korreksjonen kan det bli en pause.

Det sier partner Anders Misund i EQT og administrerende direktør i Argentum, Joachim Høegh-Krohn, til TDN Finans.

- Vi forventer å kunne se attraktive kjøpsmuligheter i de neste 6-12 månedene, sier Misund.

Høegh-Krohn er enig og sier at han, samlet sett, mener at det som skjer i markedet nå blir sett på som en kjøpsmulighet for private equity-aktørene og større selskap.

Anders Misund, EQT.
Anders Misund, EQT. (Foto: Fartein Rudjord)

- Argentums vurdering er også langt på vei det, sier Argentum-sjefen.

- Vil tvinge seg frem

Høegh-Krohn mener at konsolidering er nødvendig og har foregått en stund allerede. Han venter at aktiviteten kan tilta i styrke fremover.

- Jeg tror at konsolideringen vil rulle videre i lys av den seneste utviklingen. Kanskje med økt styrke, sier Høegh-Krohn.

Misund mener det ikke er slik at man vil se ett rush av konsolidering nå.

- Jeg tror snarere at det vil tvinge seg frem over litt tid, sier Misund.

Vil ta nisjene

Både Misund og Høegh-Krohn mener både oppkjøpsfond og større selskaper vil være aktive i denne konsolideringen.

- Korreksjonen i sektoren vil gjøre det interessant for ulike investorgrupper, det være seg industrielle eller oppkjøpsfond, å benytte anledningen til å investere mer innen oljeservice, mener Høegh-Krohn.

- Eventuelle større konsolideringsgrep vil typisk være drevet av industrien, mens private equity-aktører kan ha en rolle å spille i å konsolidere innen enkelte nisjer og segmenter, sier Misund.

Misund venter at både private equity-aktører og selskapene vil være aktive fremover, men at den største driveren vil være oppkjøp fra større selskaper. Dette støttes av Argentum-sjefen.

Blir tøft også i 2015

Høegh-Krohn mener at konsolideringstrenden vil gjøre seg mest gjeldende innen oljeserviceselskaper eksponert mot leting, og noe mindre for selskaper eksponert mot produksjon.

- Dette fordi at samtidig som det er press på marginene til oljeserviceselskapene, har mye av kuttene så langt blitt realisert gjennom å flytte prosjekter frem i tid. Dette gjelder spesielt for letefasen, slik at produksjonsfasen i mindre grad er berørt, sier Høegh-Kron, og får støtte i analysen av Misund.

- På dagens oljeprisnivåer kan man nok forvente ytterligere reduksjoner i oljeselskapenes investeringer, så jeg tror man skal være forberedt på at det kommer til å være tøft også gjennom 2015. Alle vil bli påvirket, og segmenter som for eksempel boring vil bli hardest rammest, mens for eksempel brønnintervensjon vil klare seg bedre, sier Misund.

Prisgap vil avgjøre

Denne forskjellen får stor betydning for hvilke selskaper som blir repriset og dermed attraktive for oppkjøp, presiserer Argentum-sjefen.

Samtidig nevner begge at det kan oppstå en situasjon, som det gjorde i slutten av 2008 og i 2009, hvor selgere eller selskap aktuelle for oppkjøp ser for seg høye priser, sett før korreksjonen, mens kjøperne ønsker å benytte seg av nye lave priser. Dette sees som spesielt aktuelt dersom sektoren faller videre.

- Dette kan, i ytterste konsekvens, føre til at markedet kan stoppe opp. Men ettersom korreksjonen ikke er så sterk som den var den gang og de fundamentale forholdene ikke er like svake, er ikke usikkerheten like stor, sier Høegh-Krohn.

Bedring om tre år

Også Misund mener at det er en risiko for at dette kan skje og at det da vil ta tid før markedet stabiliserer seg på et nivå hvor man igjen ser at selgere og kjøpere møtes.

Høegh-Krohn tror mange deler synet om at markedet er i en midlertidig korreksjon og ikke nødvendigvis en fundamental endring.

- Vi venter at det vil ta seg opp igjen i 2017-2018, når etterspørselen etter olje tar inn tilbudsveksten fra blant annet skiferolje i USA, sier Høegh-Kron videre.

Stordrift blir viktigere

Hans syn er at dersom ikke oljeprisene holder seg over 80 dollar fatet fremover vil man kunne få en underkapasitet i markedet sent 2017 eller tidlig 2018, noe som igjen vil føre til økt etterspørsel for oljeserviceselskapene.

Når det kommer til driverne for konsolideringen peker Høegh-Krohn og Misund på at det er flere ting som driver dette, fra å effektivisere og styrke en markedsposisjon til å konsolidere og redusere overkapasitet.

- Det vedvarende kostnadsfokuset i bransjen gjør at stordriftsfordeler blir viktigere å ta ut ettersom marginene blir presset, sier Høegh-Krohn.

Misund sier imidlertid at kostnadsreduksjonen i oljebransjen vil ta lengre tid enn det de store oljeselskapene ønsker, og at dette ikke kan oppnås gjennom rene kostnadskutt.

- For å reelt sett redusere kostnadene kreves fundamentale endringer i måten man operer på, både i leverandørindustrien og i oljeselskapene, sier Misund.

Les også:
John Fredriksen sikrer seg mer
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.