DN skrev i går at Høyesterett har besluttet at opptakene med hovedtiltalte Fred A. Ingebrigtsen og hans kone må slettes.

I ankesaken i Gulating lagmannsrett i dag ble Høyesteretts kjennelse fulgt opp av Ingebrigtsens forsvarer, advokat Bjørn Stordrange. Han  begjærte full rettslig gjennomgang av telefonavlyttingen og mener retten skal sette av førstkommende mandag til dette.

Stordrange sier han da vil legge frem dokumentbevis som viser spredningen av avlyttingsmaterialet. Han vil avhøre vitner om  hvem som har hatt tilgang og hvordan det er brukt.

Deretter vil han prosedere og legge ned påstand som kan være alt fra at saken stanses til at visse bevis tas ut.

- En påstand om at saken stanses kan være et av de alternativene som står åpne hvis den bevisføringen vi har først viser at det er grunnlag for det. Det kan også være at jeg begjærer visse bevis ut av saken, sier Stordrange.

I sitt innlegg fremholdt Stordrange at han mener retten har fått lagt på bordet bevis som er smittet av noe av innholdet i telefonavlyttingsmaterialet. Dette kan gjelde alt fra avhør til politirapporter og sakkyndige bevis fremholdt Stodrange og stilte spørsmål om ankesaken kan fortsette.

Stordrange mener Høyesteretts kjennelse viser at Rogaland statsadvokatembeter rettstridig har besittet materialet i sin helhet siden tiltale ble tatt ut sommeren 2011 og rettstridig har besittet ektefellematerialet helt siden våren/sommeren 2008.

Han sa de også har brukt det aktivt i etterforskningen og spredd det, blant annet i brev til forsvarerne.

- Og ikke bare det. Det har kommet til tingrettens kunnskap. Flere steder i tingrettsdommen er det vist til ektefellesamtaler som ikke skulle vært ute i det hele tatt. De skulle vært slettet, fremholdt Stordrange.

Hen mener disse forholdene utgjør lovbrudd, menneskerettighetsbrudd og til og med grunnlovsbrudd.

- Bare den omstendighet at vi omgås tingrettsdommen som flere steder direkte siterer fra ulovlige bevis utgjør et problem, mener Stordrange og stiller spørsmål om dette har betydning for habiliteten til noen av aktørene.

- Hvis aktor har hørt på ektefellesamtaler som skulle vært  slettet og i sin tenkning er preget av det, er vedkommende da habil? Det kan også gjelde forsvarere. Er vi habile hvis vi har hørt på de mest intime, fortrolige og avslørende ektefellesamtaler? Er tiltalen gyldig hvis den bygger på ulovlige bevis? var blant spørsmålene Stordrange stilte.

Aktor, statsadvokat Birgitte Budal Løvlund ønsker ikke å kommentere Stordranges begjæring om full gjennomgang av  telefonavlyttingsaken.

Hun gjentar det hun sa i retten om dette:

- Denne saken, slik den står nå, står i helt samme posisjon som enhver annen straffesak gjør, der det har vært benyttet kommunikasjonskontroll-materiell under etterforskningen, men der man ikke kan føre kommunikasjonskontrollen under retterføringen, sier Budal Løvlund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.