Den norskfødte shippingmilliardæren John Fredriksen har sett sin formue falle med 3,8 milliarder dollar, eller 26,5 milliarder kroner siden i sommer. Han faller dermed ned til en 82. plass på rikinglisten Bloomberg Billionaire Index. Han har ifølge denne listen mistet nesten 20 prosent av sin formue hittil i år, og er i dag god for 91 milliarder kroner.

I sommer skrev DN at Fredriksen var blitt god for 16,9 milliarder dollar og formuen hans passerte dermed 100 milliarder kroner, og var blant verdens 50 rikeste. Siden da har han falt ned til 82. plass med en anslått formue på 13,1 milliarder dollar.

En rekke av Fredriksens selskaper og aksjeposter nådde høye verdier i sommer, samtidig som riggmarkedet var godt, lukrative avtaler med russiske selskaper var på vei og en oljepris på godt over 100 dollar fatet bidro til gode tider for Fredriksen og hans selskaper. I dag er situasjonen annerledes.

Riggmarkedet er i hardt vær, Russland-sanksjoner har bydd på vanskeligheter for gigantavtaler i landet, oljeprisen har stupt, og Fredriksen har brutt med sin tidligere samarbeidspartner, Tor Olav Trøim.

Seadrill-tap på 14 milliarder

Som DN skrev denne uken, har Seadrill alene påført de to tidligere samarbeidspartnerne over 14 milliarder kroner i tap. I juli i år lå aksjekursen på 245 kroner aksjen, men kursen har falt siden da. De siste tre månedene har aksjen falt med 52,4 prosent. Seadrill-eierskapet til Fredriksen utgjør omtrent en fjerdedel av hans totale verdier.

Ved siden av Seadrill er lakseoppdrettsselskapet Marine Harvest milliardærens største investering. Selskapet har hatt et knallsterkt år i 2014, og er opp 60 prosent siden januar. Det bidrar til å mykne fallet til Fredriksens formue. Aksjen handles på fredag til oppunder 100 kroner aksjen.

Flere av hans mindre investeringer har også påført norsk-kyprioten tap de siste månedene:

Dette Fredriksen-selskapenes utvikling på Oslo Børs vært de siste tre månedene:

  • Tørrlastrederiet Golden Ocean Goup: ned 44,93 prosent
  • Riggselskapet Frontline: ned 48,2 prosent
  • Shippingselskapet Ship Finance International: ned 12,3 prosent
  • Supplybåtrederiet Deep Sea Supply er ned 32,3 prosent
  • Riggselskapet Northern Offshore er ned 45,3 prosent
  • Brønnboringsselskapet Archer er ned 53,6 prosent
  • Gassrederiet Flex LNG er opp 15,5 prosent

I tillegg har Fredriksen en aksjepost i Norsk Hydro, som er opp 52 prosent hittil i år og en nylig anskaffet andel i Norwegian Property, som har holdt seg relativ stabil rundt 10 kroner aksjen siden han kjøpte seg inn i august. Fredriksen eier også en andel i det nylig børsnoterte eiendomsselskapet Entra, som er opp åtte prosent siden noteringen.  

Har 35 mrd. i cash

Resten av formuen til Fredriksen er ifølge Bloomberg-indeksen bygd opp av hans private eiendommer, fem milliarder dollar i kontantbeholdning, som tilsvarer 35 milliarder kroner, og eierandeler i selskaper som ikke er børsnotert. Den største av disse, oljeselskapet Arcadia Petroleum, er verdsatt til 1,1 milliarder dollar, eller 7,7 milliarder kroner. Hans bolig i London er en av verdens dyreste, og er verdsatt til over 1,5 milliarder kroner. Disse verdiene har holdt seg relativt stabile.

Les også på DN.no:

- Boligprisene stiger med nesten én prosent for andre måned på rad

Statoil-aksjen raser ni prosent  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.