I dag var landbruksminister Sylvi Listhaug på besøk hos kyllingbonde Nicolay Spiten (24) på Kongsberg. Han er blant bøndene som vil bli med i Norturas prosjekt med å Ny vaksine vil gi dyrere kylling .

– Jeg ønsker å slutte med narasin dersom det er med å skape antibiotikaresistente bakterier, sier Spiten som torsdag leverte sitt andre kull med slaktekyllinger til Norturas slakteri etter at han startet opp med kyllingproduksjon i september. 

Fredag viste han landbruksminister Sylvi Listhaug hvordan kyllinghuset vaskes og desinfiseres før neste kyllingkull kommer den 29. desember.

– Når jeg er ferdig med å desinfisere det, da stenger vi huset, da er det ingen som skal inn her før 29. desember, sier Spiten som hadde fullt presseoppbud på gården i dag. Alle, inkludert Listhaug, måtte ikle seg verneutstyr før de slapp inn i kyllinghuset slik reglementet er for å unngå smitte av sykdommer til dyra.

Når huset er klargjort for neste besetning, er det ifølge Spiten så rent at han vandre rundt i sokkelesten når legger sagflis på gulvet for de nye kyllingene.

Mer antibiotika

God hygiene i produksjonen er en viktig forutsetning for å kunne kutte narasin fra kyllingfôret. Narasin brukes for å forhindre alvorlig tarmsykdom hos kylling forårsaket av parasitter.  Fagfolk mener imidlertid at narasin kan medvrike til å skape antibiotikaresistente bakterier. Nortura har derfor bestemt seg for å forsøke å fase det ut av produksjonen i løpet av en toårs periode.

– Vi har jobbet systematisk over flere år med å finne en driftsform uten narasin, men det må ikke kompenseres i økt antibiotikabruk, sier Nortura-sjef Arne Kristian Kolberg som også overvar presseseansen på gården fredag.

Faren er at det kan medføre flere tilfeller av tarmsykdommen koksidiose hos kylling når man kutter fortilsetningen. Ifølge Nortura har småskalaproduksjon av kylling uten bruk av narasin noe høyere antibiotikabruk enn vanlig kyllingproduksjon, som følge av mer tarmsykdom. Det ønsker man ikke i ordinær kyllingproduksjon. 

– Vi vurderer som reelt alternativ å vaksinere dyra når de er nyklekket, slik at de får et immunforsvar mot koksidiose i tarmen, sier Kolberg.

Først i 2016 vil man få svaret på om det lykkes å fjerne narasin helt og erstatte med vaksinering.

– Vi kommer til å kjøre systematisk testing der en del produsenter tester produksjon uten narasin, sier Kolberg.

Berømmer næringen

Landbruksminister Sylvi Listhaug berømmer næringen for å ha grepet fatt i problemene med antibiotikaresistens.

– Utfordringen er jo hvis de må bruke mer antibiotika når de kutter narasin, sier Listhaug.

Hun viser til at det nå er igangsatt flere prosjekter med tanke på å teste virkningen av narasin. Ifølge Listhaug er det en prioritert oppgave for regjeringen å jobbe med problemstillinger rundt antibiotikaresistens. Hun viser til resultatene med lave forekomster av den mulitiresistente MRSA-bakterien i griseproduksjon etter at man tok fatt i problemet og slaktet ned besetninger som var smittet.

– Når det gjelder kylling har vi ikke nok kunnskap per i dag, sier Listhaug. Derfor er både Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og Vitenskapskomiteen for mattrygghet i gang med ulike forskningsprosjekter.

Det hjelper ikke i samme grad å slakte ned kyllingbesetninger som er smittet med den antibiotikaresistente ESBL-bakterien ettersom den trolig har kommet inn via avlsmaterialet fra utlandet. Alle norsk slaktekylling stammer fra utenlandsk avlsmaterial. Etter at norske produsenter begynte å stille krav om å kutte bruken av antibiotika i foret til avlskylling til det nordiske markedet, har forekomsten falt.

– Nå er det flere måneder siden det har kommet inn ESBL via avlsmaterialet, sier Listhaug.

Les også på DN.no:

Vil ha Oljefondet ut av olje og gass

Denne mannen har hentet inn ny toppsjef for tredje gang i år

– Dette er ikke ulovlig, men helt klart en planlagt strategi  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.