Årsaken er en økning i personalforsikringene til de kabinansatte i Norwegian.

I et brev til de ansatte skriver flyselskapet:

«...på grunn av kraftig økte forsikringstilfeller blant ansatte i Norwegian, er forsikringsbeløpet for 2014 økt tilsvarende... I klartekst betyr dette at skattetrekket på forsikringer i desember 2014 er høyere enn man ellers kunne forvente, og dermed lavere netto lønnsutbetaling.»

Videre forklares det at de ansatte skattelegges for 9000 kroner ekstra i desember, noe som vil utgjøre et beløp på minst 3000 kroner - avhengig av skattesatsen til den enkelte.

Leder og tillitsvalgt Marit Lindén i Norsk Kabinforening opplyser at ansatte ble varslet om skattesmellen torsdag 18. desember, én dag før lønnen ble utbetalt fredag 19.

Det vakte oppstandelse blant de kabinansatte.

- Varselet kom i går. Det ble ramaskrik, for å si det sånn. Ingen var «happy», men roet seg veldig da vi fikk en ytterligere forklaring, forteller Lindén.

Hun kjenner ikke til hva den økte skatteinnbetalingen utgjør i gjennomsnitt for de ansatte, men påpeker at det varierer med skattesats.

- Pilotene har høyere lønn enn oss, og da blir det også ulik beskatning.

- Markant økning

For å kunne arbeide som kabinpersonell i luften er ansatte nødt til å ha helseattest. Denne utstedes i samråd med lege, og må jevnlig fornyes.

- Flere ansatte har i år måttet slutte på grunn av sykdom som gjør at de ikke får fornyet sitt medisinske sertifikat. Disse har da fått utbetalt «Loss of License». Når flere mottar dette, blir forsikringen også dyrere - slik at vi må skatte mer av den, forklarer Lindén.

Hun legger til at hun aldri har opplevd så stor økning tidligere.

- Vi har alltid blitt fordelsbeskattet, men tidligere har det skjedd over tid og ikke vært merkbart. I år har det vært en markant økning i utbetalinger, som gjør at forsikringen går voldsomt opp.

Tar selvkritikk

Informasjonssjef Lasse Sandaker Nielsen sier flyselskapet tar selvkritikk for at ikke justeringen av forsikringsbeløpet skjedde tidligere i år.

-  Med den avregningen som kom nå med den økte forsikringspremien, burde selskapet informert om og justert da man så økningen i antall «Loss of License»-utbetalinger, slik at skattetrekket på forsikringspremien ble justert mye tidligere og fordelt over flere måneder. Der har rutinene i selskapet vært for dårlig, så det tar selskapet selvkritikk for, sier han.

- Hva er årsaken til at de ansatte ble gjort oppmerksomme på dette såpass sent?

- Ifølge informasjonen jeg sitter på, har Norwegian i en drøy uke vært klar over hva den faktiske økningen skulle bli. Men vi burde likevel vært mer proaktive og faktisk sett at det her ville bli betydelige økninger som ville påvirke lønnsutbetalingen til hver enkelt medarbeider i desember.

Sandaker Nielsen sier det kan være flere ulike og sammensatte årsaker til den kraftige økningen i «Loss of License»-utbetalinger til piloter og kabinansatte.

- Det er ulike grunner til at en pilot eller kabinansatt ikke lenger kan utføre sitt yrke. Dette er noe som blant annet avklares i samråd med lege og det er derfor ikke naturlig at vi som selskap kommenterer slike personalmessige forhold.

- Norwegian melder at eventuelle endringer av innberetningsbeløp i 2015 skal reguleres kvartalsvis. Forventer dere at denne vil øke til neste år og årene fremover?

- Det har jeg ikke informasjon om.

 

LES OGSÅ: Nå er flybillettprisene på vei opp...

Norwegian får kritikk for sikkerhetsfeil

SAS har kuttet 34 milliarder på 13 år  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.