Bønder har et av landets farligste yrker. På 25 år har Arbeidstilsynet registrert hele 230 dødsfall i landbruket. En undersøkelse foretatt av Norsk Landbruksrådgivning viser imidlertid at livet på norske gårder er enda farligere enn dødsstatistikken skulle tilsi, skriver Nationen.

Hittil i år har Arbeidstilsynet registrert sju dødsulykker i landbruket. Landbruksrådgivningens gjennomgang viser at antall dødsfall på norske gårder er dobbelt så høyt. Årsaken er at Arbeidstilsynet bare registrerer ulykker som er direkte yrkesrelaterte.

– De viser ikke hele bildet. Det er mange uhell hvor andre enn bonden selv er involvert. Det kan for eksempel skje uhell med besøkende, familie og tilfeldig forbipasserende, sier Hans Huseby i Norsk Landbruksrådgivning HMS til Nationen.

Årets 14 dødsulykker fordeler seg på sju traktorulykker. Tre dødsulykker skyldes fall på betonggulv. Én omkom da han falt i en fullfôrvogn. Én døde etter en eksplosjon i et grisehus. Én omkom etter uhell med motorsag og en 13-åring døde da han falt gjennom en luke i låvegulvet

– Bondelaget har planer om å etablere en ulykkeskommisjon. Målet er å skaffe kunnskap om hvert dødsfall i næringen, både for å lære av dem og rapportere til styrer og myndigheter, sier Huseby.

Les også:
Tviler seg frem til vinnerne
Kathrine Fredriksen: - Vi skal nok ta over, begge to
John Fredriksen om retur til Norge: - Det hadde vært hyggelig før jeg går i graven (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.