Tirsdag ble det kjent at Fredrik Mohn, som er hovedeier i selskapet Perestroika AS, kjøpes ut av familieselksapet Wimoh AS eid av faren Trond Mohn og søsteren Marit Mohn.

«Wimoh AS og Perestroika AS har inngått og gjennomført en avtale hvoretter Wimoh AS har kjøpt ut samtlige aksjer som Perestroika AS eier i Wimoh AS. Etter gjennomføring av avtalen er Wimoh AS 100 % eiet av Meteva AS og Marit Mohn AS, kontrollert av henholdsvis Trond Mohn og Marit Mohn. Perestroika AS er kontrollert av Frederik W. Mohn. », heter det i en pressemelding familien Mohn sendte ut tirsdag.

Kjøper ut sønnen

Trond Mohn, søsteren Marit Mohn og Tronds sønn Frederik eier familieselskapet Wimoh AS sammen.

Frederik W. Mohn.
Frederik W. Mohn. (Foto: Mikaela Berg)
Tidligere i år solgte Wimoh AS sine aksjer i Frank Mohn-konsernet til Alfa Laval. Familien mener at det derfor ikke lenger er naturlig å opprettholde den tidligere aksjonærstrukturen med et felles investeringsselskap.

Les også: Tar 1,3 mrd. i utbytte

Gave på en milliard

Ifølge pressemeldingen har man kommet til enighet om en transaksjon hvor Perestroika AS etter eget ønske, og aksept fra samtlige av selskapets aksjonærer har blitt kjøpt ut av selskapet.

I forbindelse med kjøpet har familien (aksjonærene Meteva AS, Marit Mohn AS og Perestroika AS) i felleskap besluttet at Wimoh AS skal gi en gave på en milliard norske kroner til Bergens Forskningsstiftelse. Pengegaven er til fritt bruk for forskningsstiftelsen.

– Det måtte jo være litt størrelse på det. Det er et fint og rundt tall, sier Trond Mohn til Bergensavisen. Han bekrefter at han aldri har gitt bort en større julegave.

– Jeg vet at det er mange flinke unge mennesker i tilknytning til Bergens forskningsstiftelse, og det er mulig for alle å søke midler der, sier Mohn.

«Stiftelsen har som allment formål å støtte forskning og forskningsfremmende tiltak ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen HF. Stiftelsen har videre som formål å støtte forskning både ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen HF i skjæringsfeltet mellom basalforskning og klinisk medisinsk virksomhet», fremgår det i pressemeldingen.

– Pengene kommer over tid til å komme mange til gode, sier Mohn til BA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Russland står overfor en fullverdig økonomisk krise

Så mye vokser verdensøkonomien på oljepris-stupet

Boligsalget peker rett opp