Operahuset i Oslo. Statsminister Erna Solberg stod tidligere torsdag på talerstolen på NHOs årskonferanse, hvor hun pekte på at mye kommer til å bli annerledes fremover.

Les mer her: Erna Solberg: Fire utfordringer for Norge i dag

Torsdag skrev DN at bedriftene i Norge ikke har vært mer pessimistiske siden finanskrisen, og at DNs konjunkturbarometer viser mørke tall.

- Utfordringen er at Norge var et for oljeavhengig land, sier Erna Solberg til DN.

Hun understreker at hun ikke tenker på bruken av oljepenger, men på hvor store ringvirkninger oljevirksomheten har på resten av økonomien.

- Da er det selvfølgelig sånn at når aktiviteten går ned vil det ha ringvirkninger langt utover den bransjen. Det vil ha virkninger i servicetjenester og særlig i de områdene hvor det er mye olje- og gassvirksomhet. Da blir det større grad av pessimisme også i andre bedrifter, sier hun.

Solberg understreker imidlertid at den lave kronekursen også er med på å skape optimisme blant flere bedrifter, blant annet de tradisjonelle eksportbedriftene.

Omstilling

Norsk økonomi har behov for en omstilling, ifølge en rekke av deltagerne som DN snakket med på torsdagens konferanse.

Les mer her: - Det blir et tøffere år

Statsministeren er også klar på at Norge trenger omstilling. En omstilling hun mener må gjennomføres raskere enn tidligere antatt.

- Da må vi klare å få til den langsiktige omstillingen som vi må ha, og vi må gjøre den raskere enn det som er forutsett. Det betyr at vi må styrke gründerskapet, sørge for forskning og utvikling og skape gode rammebetingelser for nye bedrifter i det året som kommer, fordi vi må ha flere ben å stå på, sier hun.

- Hvordan skal dere gjøre det?

- Det har jeg laget et helt statsbudsjett for å gjøre, sier statsministeren.

Skaper usikkerhet

Selv om enkelte næringer opplever en bedring på grunn av oljefallet, understreker Solberg at dette ikke veier opp for usikkerheten som nedturen skaper.

- Lavere oljepris er en utfordring for Norge i utgangspunktet. Vi har jo andre næringer som tjener bedre hvis lav oljepris leder til høyere vekst ute og større drakraft fra andre steder. Så en del av konsekvensene vil jo motvirkes. Men på kort sikt er dette vanskelig, for det skaper større usikkerhet for norske familier, sier statsministeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no i dag:

- Det lønner seg ikke å varsle
Volvo skaper ny bilklasse
- Misvisende å kalle dette deflasjon