Varsellampene blinker for TeliaSoneras mobilkjøp av Tele2 Norge for over fem milliarder svenske kroner. Et kjøp som medfører at TeliaSonera, som eier Netcom og Chess, får kontroll over 2,7 millioner mobilkunder.

Mens kjøpet har fått tommelen opp hos Forbrukerrådet, vender Konkurransetilsynet tommelen ned.

Den 1. desember varslet Konkurransetilsynet stans av TeliaSoneras kjøp av Tele2 Norge.

«Vi frykter at prisene for forbrukerne vil bli høyere og kvaliteten på tjenestene lavere med dette oppkjøpet. Derfor varsler Konkurransetilsynet en mulig stans av sammenslåingen», understrekte konkurransedirektør Christine Meyer i en pressemelding.

«Skyves til 5. februar»

Etter planen skal Konkurransetilsynet ta endelig beslutning til mobilkjøpet den 15. januar. Men nå gir Konkurransetilsynet mulighet om å forlenge tidsfristen dersom TeliaSonera kommer med ytterligere avhjelpende tiltak frem til klokken 24.00 torsdag den 15. januar.

– Den lovbestemte fristen for Konkurransetilsynet til å ta endelig stilling til oppkjøpet er 15. januar. Dersom partene ønsker å komme med nye forslag til avhjelpende tiltak vil imidlertid endelig frist for tilsynets saksbehandling skyves til 5. februar, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet.

Han understreker at en slik eventuell fristforlengelse er lovbestemt.

– 5. februar vil eventuelt være absolutt siste frist for avslutning av saken, sier Nese.

Krever mobiltiltak

Ledelsen i TeliaSonera vil ikke opplyse om selskapet vil foreslå nye lempende tiltak for å få grønt lys fra Konkurransetilsynet.

– Vi har ikke noe nytt å si nå, sier Torbjørn Giæver Eriksen, fungerende kommunikasjonsdirektør i TeliaSonera Norge.

Avhjelpende tiltak kan være alt fra å gi mobilaktører som leier TeliaSoneras mobilnett bedre vilkår, legge ut deler av Tele2 Norge til salgs, tilby frekvenser som Tele2 i dag besitter til andre mobilnett-aktører samt å gi den nye mobilnettutfordreren Ice mulighet til å ta opp konkurransen raskest mulig. I høst inngikk TeliaSonera en avtale med selskapet Ice om overtagelse av Tele2s mobilnett i Norge.

Årsaken til TeliaSoneras mobilkjøp er at Tele2 for over ett år siden ble den store taperen i den lukkede frekvensauksjon gjennomført av Post- og teletilsynet (skiftet navn til Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom) fra 1. januar).

Tele2, som hadde bygget et nett til over 2,5 milliarder, fikk ikke de frekvensene selskapet trengte for å kunne drifte og bygge nettet videre.

Derimot fikk Ice kjøpt de frekvensene Tele2 trengte.

Les også: Toppøkonom advarer om konkursbølge i Russland

Fra utskjelt til omfavnet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.