Kinesiske myndighetene reagerte sterkt på at den kinesiske menneskerettsaktivisten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010. Det har skapt et anspent forhold mellom Norge og Kina.

I fjor ble det eksport varer for 20,7 milliarder kroner til Kina mot 16,2 milliarder kroner i 2013, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.  Det er rekordhøyt. Eksporten har økt over 53 prosent siden Xiaobo fikk fredsprisen i 2010. Importen fra Kina har i samme periode  økt med 20 prosent.

– Økningen til Kina skyldes først og fremst eksport av norsk skipsutstyr, sier fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri.

"Sendte mye granitt"

Fra norske havner fylles det stadig flere containere med norske produkter til Kina.

- Vi sendte flere containere med norske varer til Kina i fjor enn i 2013, sier salgssjef Olav Skålvik i logistikk- og fraktselskapet Greencarrier.

Han viser til en økning på 17 prosent i målt i samme størrelse i containere fra 12.800 enheter i 2013 til 14.950 containere.

Selskapet skiper ut tømmer for Viken Skog til Kina blant annet fra Drammen havn, men også mer av "norsk natur"  frakter selskapet til Østens stormakt.

- Vi sendte blant annet veldig mye granitt ifjor fra Larvik til Kina, sier Skålvik.

Han understreker at det fortsatt er en stor ubalanse mellom import og eksport mellom Asia og Norge.

- Det går alt for manger tomme containere til Asia som burde vært fylt med norske varer, som er glad for at stadig mere norske varer fyller flere containere til Kina, sier Skålvik og viser til at selskapet også sender norske produkter som returpapir, utstyr for skips- oljeindustrien og fisk til Fjerne Østen.

Artikkelen fortsetter under grafikken

 

Vokser på lav kronekurs

Totalt utgjorde vareeksporten i 2014 897,8 milliarder kroner – en nedgang på 0,9 prosent sammenlignet med 2013. Fastlandseksporten var rekordhøy i desember gikk opp med 6,5 prosent for hele 2014 og motvirket dermed fallet i olje- og gassprisene.

– Halvparten av økningen i fastlands-eksporten i desember skyldes lavere kronekurs, sier Finnes.

Andre populære saker på DN.no:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.