Lakseoppdretter Marine Harvest Chile fusjonerer med Chiles største lakseprodusent, Aquachile, der Aquachile er det overtakende selskapet, ifølge en melding mandag.

Styreleder Ole-Eirik Lerøy påpeker at fusjonen er et ledd i strategien om å bygge et verdensledende "proteinkonsern", som vil gjøre chilensk lakseproduksjon mer bærekraftig.

- Vår sterke posisjon innen lakseoppdrett i Chile vil styrkes ytterligere og kombinasjonen av disse veldrevne selskapene vil utgjøre en svært effektiv enhet som også vil komme hele den chilenske næringen til gode. Styret mener en slik strategi vil vise seg å ha betydningsfulle operasjonelle fortrinn, i tillegg til å styrke og stabilisere den langsiktige inntjeningen til konsernet, sier Lerøy.

Den fusjonerte enheten vil ha forventet produksjonskapasitet på 260.000 tonn laks, og 25.000 tonn av ferskvannsfisken tilapia.

Marine Harvest vil eie 42,8 prosent av Aquachile etter gjennomføring av fusjonen.

Selskapet har i forbindelse med fusjonen forpliktet seg til ikke å endre sin eierandel i Aquachile før 15. juni 2016. Fra 15. juni 2016 til 15. juni 2017 vil Marine Harvest ha adgang til å kjøpe ytterligere aksjer i Aquachile gjennom et offentlig tilbud.

Det offentlige tilbudet må minimum omfatte et antall aksjer som vil gi Marine Harvest en eierandel i Aquachile på 55 prosent. Prisen i dette offentlige tilbudet vil være den høyest av 0,8856 per aksje og prisen aksjene handles til i aksjemarkedet på det aktuelle tidspunktet.

Inversiones Patagoina og Holding Salmones, som hver kontrollerer rundt 33 prosent av aksjene i Aquachile før fusjonen har forpliktet seg til å selge et antall aksjer som sikrer Marine Harvest en eierandel på minimum 55 prosent dersom de ønsker å øke det gjennom det offentlige tilbudet.

Etter 15. juni vil begrensningene og forpliktelsene bortfalle i sin helhet.

Etter gjennomføringen av fusjonen vil Marine Harvest og Aquachile drive all sin havbruksvirksomhet i Nord- og Sør-Amerika (bortsett fra Canada) gjennom det fusjonerte selskapet.

Avtalen ventes gjennomført i tredje kvartal 2015 og avhenger at partene inngår endelig avtaler, godkjennelse fra konkurransemyndigheter, samt endelig godkjennelse fra styret i Marine Harvest og styret og generalforsamlingen i Aquachile og Marine Harvest Chile, fremgår det.

En potensiell sammenslåing av Marine Harvest og Aquachile har vært et tema siden Marine Harvest helt tilbake til 2005-2006 bekreftet samtaler med det chilenske selskapet.

Les også:
Dagens aviser på 1-2-3
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.