New York/Philadelphia

Ministeren besøker norske etablerere med suksess i USA for å få innspill til regjeringens kommende gründerplan.

Hun ber norske investorer slutte å putte så mye penger i eiendom, og heller satse mer på unge entreprenører som trenger kapital for å vokse.

- Gamle penger tenker gamle tanker, men det vi trenger er nye penger som vil satse på nye ideer, sier Mæland.

- Hva tror du det skyldes?

- Flere ting. Formuesskatten er en ting. Men vi har nok ikke vært sultne nok på å skape nye virksomheter i Norge, sier Mæland.

Velger det trygge

DN møter næringsministeren under hennes første besøk i New York.

På det heseblesende programmet står møter med norske suksessbedrifter som Snøhetta, Aker Philadelphia Shipyard, Tapad og bMobilized.

De har slått seg opp i USA, dels på grunn av god tilgang til risikovillig kapital.

- Vi har kapital også i Norge, men den brukes ofte på tradisjonelle investeringer. Vi trenger investorer som er villig til å ta mye mer risiko enn å investere i forretningsbygg, sier Mæland.

- Er norske investorer feige?

- Det vil jeg ikke kommentere. Jeg har stor forståelse for risiko og at mange velger det trygge. Men større risiko kan også gi større gevinst, sier Mæland.

Ble mobilmilliardær

Are Traasdahl fra Orkanger i Sør-Trøndelag slo seg opp på å levere mobiltjenester på begynnelsen av 2000-tallet.

Are Traasdahl i Tapad (t.v.) og Bjørn Holthe slår seg opp som teknogründere i New York. De har klare meninger om regjeringens nyskapningspolitikk. Foto:
Are Traasdahl i Tapad (t.v.) og Bjørn Holthe slår seg opp som teknogründere i New York. De har klare meninger om regjeringens nyskapningspolitikk. Foto: (Foto: Morten Bertelsen)

Han solgte senere virksomheten, og reiste til New York hvor han etablerte Tapad.

Tunge investorer har siden satset store summer på selskapet som formidler annonseplass i digitale medier.

I dag har Tapad 350-400 millioner kroner i omsetning, 140 ansatte og kontorer på tre kontinenter.

Lokalavisen Adresseavisen mener orkdalingen er god for minst én milliard kroner, mens Ernst & Young kåret ham i sommer til årets gründer i New York.

- Sørg for at det er masse kapital tilgjengelig i startfasen, sier Traasdahl når DN ber ham gi et råd til regjeringen.

-  Det norske virkemiddelapparatet er bra, men det spiller liten rolle hvis ikke kapitalen når frem til dem som trenger den. Om staten gjør det direkte eller får med seg andre investorer, er ikke så viktig. Men kapital er det eneste som betyr noe, legger han til.

Bjørn Holthe leder bMobilized i New York, et selskap som gjør nettsider tilgjengelig på smarttelefoner. Han har hentet omlag ti millioner dollar til selskapet i USA.

- Man må også få lov til å kommersialisere ideen. Det er nesten ikke lov hvis man får støtte fra Innovasjon Norge, sier Holthe.

... men eiendom er ok for Oljefondet

Oljefondet eier en solid bit av verdens viktigste veikryss etter kjøpet av skyskraperen 7 Times Square.

Skyskraperen på 47 etasjer utgjør et helt kvartal i sørenden av torvet, og eies 45 prosent av fondet.

-God formuesforvaltning, mener næringsminister Monica Mæland.

Hun har ingen motforestilling mot å be privatinvestorer satse mer på nyskapning samtidig som staten selv kjøper eiendom for milliarder i utlandet.

-Vi har forpliktelser overfor kommende generasjoner. Det har ingen sammenheng med tilgangen på risko- og såkornkapital som jeg etterlyser, sier Mæland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.