Boligprodusentenes forening la mandag frem tall som viste at byggingen og salget av nye boliger falt i 2014.

Aktiviteten tok seg riktignok opp etter sommeren, og i fjerde kvartal ble det solgt hele 40 prosent flere nye boliger enn samme periode året før - det nest beste registrert siden 1999.

- Generelt har den gode trenden kommet tilbake, mener administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret, som utarbeider rapporten for Boligprodusentene.

Samtidig understreker han at det i dag er betydelig usikkerhet knyttet til hvordan oljeprisfallet vil påvirke markedet.

Salgsfall i Rogaland

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening mener to årsaker forklarer salgsboomen på slutten av fjoråret: Økt konkurranse om boliglånskundene og lave renter.

Riktignok fordelte utviklingen seg ujevnt mellom områder, påpeker han. I Rogaland ble det faktisk solgt 6 prosent færre nye boliger enn samme periode året før, opplyser boligtoppen. På årsbasis falt salget i oljefylket med hele 18 prosent.

- Nå er det store spørsmålet hvordan oljenedturen vil gå utover resten av landet, sier Jæger.

Ser prisvekst

Foreløpig lander både Jæger og Birkeland på at byggingen og salget skal fortsette å øke utover i 2015 - selv om farten i norsk økonomi slakker av.

Dette vil tilsi at prisene på bruktboliger skal øke med mellom 3 og 5 prosent i år, hevder de to. I den sammenheng vises det ikke minst til befolkningsvekst og det underliggende markedsbehovet.

Norge mangler i dag omlag 37.000 nye boliger, anslår Prognosesenteret. 

- Når man bygger for lite, får du prisvekst, sier Jæger og peker på overraskende sterk utvikling i desember.

På den annen side er han særlig bekymret for den svake kronekursen, som gjør at prisen på importerte byggevarer skyter i taket.

- Vi vet ikke hvordan dette vil slå ut i byggingen, sier han.

Stor optimisme

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener mandagens rapport gir god grunn til å være optimist på vegne av boligmarkedet.

- Det ser absolutt ut som at ting har tatt seg opp. Dette er heller ikke uventet, gitt den sterke prisveksten vi har sett i bruktboligmarkedet, sier Bruce.

Sjefanalytikeren tror boligprisene fort kan få et realt løft i løpet av året, men også han understreker usikkerheten knyttet til olje.

- Da må vi huske at knapt under 10 prosent av befolkningen som jobber i oljerelaterte næringer. For øyeblikket ser det ut som at optimismen ellers er høy, men det kan snu i løpet av året, sier han.

Ettersom lønnsomheten går opp med stigende priser, tilsier dette også mer bygging.

- På sikt er det slik at jo høyere byggingen er, dess lavere priser må du regne med. Men denne effekten tar tid, sier Bruce.

Les også:
Hyller John Knight
Derfor er deflasjon så skremmende
Dette er markedets tre dyreste boliger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.