Frp-statsråden hadde knapt fått rapporten fra det regjeringsoppnevnte utvalget Skog 22 i hånden, før hun skjøt ned et av de mest sentrale forslagene.

Nye byggeforskrifter som fører til pålegg om økt bruk av tre, er noe av det som virkelig kan dra opp volumet for å nå målet om å øke skognæringens omsetning til det firedobbelte i løpet av de neste 30 årene, ifølge Skog 22s utvalgsleder Gunnar Olofsson.

Landbruks- og matdepartementet oppnevnte strategigruppen Skog 22 i oktober 2013, og mandag ble rapporten overrakt landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) og statssekretær Lars Jacob Hiim i Nærings- og fiskeridepartementet.

Firedobling

Gunnar Olofsson, som har vært styreleder i Statskog siden 2011, la fram hovedessensen i strategigruppens arbeid. Han fastslår blant annet at omsetningspotensialet i skog- og trenæringen ligger på minst 180 milliarder kroner – mer enn en firedobling fra nivået i 2012.

Gruppen spår at skog- og trenæringen vil få en nøkkelrolle med å utvikle og realisere i det grønne skiftet i Norge.

Olofsson peker også på at det er bærekraftig grunnlag for å øke uttaket av tømmer fra de norske skogene med 15-20 millioner kubikkmeter årlig – en økning på 35 prosent fra perioden 2008-2012.

Bolig dyrt nok

– Jeg er skeptisk til forslag som vil innebære høyere kostnader for folk som skal bygge bolig eller kjøpe ny bolig. I Norge er det allerede svært kostbart å kjøpe bolig, sa Listhaug til NTB mandag, kort tid etter at hun hadde mottatt rapporten på vegne av regjeringen.

Heller ikke som et miljøtiltak vil Listhaug være med på lovendringer som kan dra opp bruken av trevirke i nye byggeprosjekter.

– Når kostnadene er så høye som de allerede er, så vil ikke vi frata folk muligheten til å bygge eller kjøpe sin egen bolig. Tvert om er det ønskelig at flere skal kunne gjøre det, sier hun til NTB.

Betongrom

I et betongtungt rom på Astrup Fearnley Museet fortalte Gunnar Olofsson at skognæringen kan omsette for minst 180 milliarder kroner i 2045, mot dagens 43 milliarder kroner.

Dette er det mulig å få til, til tross for at bruken av avispapir kommer til å falle, så lenge nye produkter og nye markeder utvikles.

– Det er positivt at en samstemt næring står bak utredningen. Når det gjelder forslagene så er det noe bra, og noe som er veldig kostbart. Regjeringen skal se på utvalgets arbeid og vurdere en egen melding til Stortinget om skogbruket her i landet, sa Listhaug til forsamlingen.

Som olje

I utredningen pekes det på muligheten for økt bruk av skog og tre på en rekke områder, fra emballasje og hygieneprodukter til byggemateriale, og som innsatsstoff i medisiner og som energikilde.

– Alt som kan lages av olje kan også lages av tre, oppsummerte Olofsson da han overleverte rapporten.

Utvalget slår fast at en forutsetning for å nå målene er gunstigere skatter og avgifter og økte investeringer i skogsveinett, jernbane og kaianlegg. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.