SpareBank 1 Buskerud-Vestfold venter å ta en nedskrivning på i underkant av 50 millioner kroner i fjerde kvartal i forbindelse med et større engasjement som er tapsutsatt, ifølge en meding tirsdag.

Banken informerte i rapporten for tredje kvartal 2014 om et større engasjement som var tapsutsatt, men ikke misligholdt.

Som følge av uro i valutamarkedet den seneste tiden, og den ytterligere svekkelsen av kronen mot sveitserfrancen i 2015, har banken nå besluttet å øke nedskrivingene knyttet til det nevnte engasjementet ved fremlegging av regnskapet for fjerde kvartal 2014.

Dette ventes å bli i underkant av 50 millioner kroner, basert på dagens valutakurs.

Stort valutalån

En av bankens kunder har hatt et valutalån som sist høst var på vel 150 millioner kroner. Da den sveitiske sentralbanken 15. januar sluttet å forsvare valutaen, steg sveitserfrancen på det meste med 40 prosent mot norske kroner. Kursen ligge i dag vel 23 prosent høyere enn før 15. januar.

Konsekvensen er at valutalånet målt i norske kroner overstiger bankens pant med 50 millioner kroner.

Banken understreker at lånet ikke er misligholdt og at bankens årsresultat i 2014 blir bedre enn i 2013 til tross for tapsavsetningen på 50 millioner kroner.

- Det er ikke et nytt engasjement. Den gangen det ble tatt opp var sveitserfrancen på et helt annet nivå, sier banksjef Per Grøtterød i Sparebank 1 BV. Han vil ikke så når lånet ble tatt opp eller hva som er saldo for lånet i dag.

Men regnskapene viser en økning i tapsutsatte engasjementer fra 63 til 217 millioner kroner fra andre til tredje kvartal ifjor - altså netto 154 millioner kroner. Etter det DN forstår er hele denne økningen knyttet til dette ene engasjementet.

 Siden utgangen av tredje kvartal ifjor har prisen for 100 sveitserfranc steget fra 674 til 872 kroner -  tilsvarende 30 prosent. Dermed har det tapsutsatte engasjementet økt fra 154 til over 200 millioner kroner.

- Nedskrivningen vi nå tar reflekterer kursstigningen. Men endelig fasit for engasjementet vil vi ikke få før lånet forfaller eller gjøres opp, sier Grøtterød.

Les også:
Passasjerfly beskutt ved Bagdads flyplass
Oljeansatte får ikke bruke elsykkel  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.