Odd Reitans dagligvareeventyr har gjort ham til landets rikeste nordmann, foran eiendomsinvestor Olav Thon og kun passert av norsk-kypriot John Fredriksen.

Reitan (55) har likevel et avslappet forhold til formuen, som av Kapital ble anslått til 31 milliarder kroner i 2014.

Han kaller det "et tall på papiret" og mener det er umulig å vite hvor rik man er. Da må man selge selskapet, noe de ikke har tenkt, påpeker Rema-gründeren.

- Det er flaks man slipper å se alle pengene, for da hadde man vel blitt gal, sier Reitan i et intervju med Sydsvenskan, først omtalt i Adresseavisen tirsdag.

Anledningen for intervjuet med svenske avisen er at Reitan og sønnen Magnus, sjef for Reitans kioskvirksomhet, var i Malmö på et såkalt riksmøte med sine 1100 Pressbyrån- og 7-Eleven-fanchisetakere før helgen.

Etter noen tøffe år, tar kjedene igjen markedsandeler i Sverige. Reitan mener franchiseordningen, der de som driver også eier butikken, har vært en nøkkel til å snu utviklingen.

- Hele samfunnet burde ha mer av egeninteresse. Det ville økt verdiskapningen med mange prosent. Mer egeninteresse skaper større effektivitet og bedre resultater, sier Reitan til Sydsvenskan.

Han frykter ikke at dagligvarevirksomheten skal bli rammet av en svakere norsk kroner og oljeprisfall.

- Er det lavkonjunktur går mange over til Rema 1000. Og behøver de spare, så kjøper de kanskje ikke en ny bil, men unner seg en ekstra kaffe latte, sier Reitan.

Les også:
Oljegigant innfører lønnsfrys


 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.