- Det kan bli vanskelig for de nyutdannede å finne jobber, sa sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til DN nylig.

Han sier at arbeidsledigheten absolutt ventes å bli høyere fremover. Og han mener også at det ikke er gitt at det behov for kompetansen i oljesektoren andre steder, slik NHO-direktør Kristin Skogen Lund er overbevist om.

Les mer: - Det kan bli vanskelig for de nyutdannede å finne jobber

Tekna, som organiserer 67.000 høyere utdannede teknologer og realister, kjenner seg ikke igjen i bildet Mork tegner.

- Selvfølgelig merker vi økt bekymring blant medlemmene våre. Det er mye omstilling, endringer og nedbemanninger i oljebransjen. Men vi har tall som viser at arbeidsmarkedet for nyutdannede teknologer fortsatt er godt, samtidig som en Tekna-rapport fra 2014 blant oljeingeniører viser at denne gruppen har kompetanse som kan brukes i andre sektorer, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg til DN.

- Markedet er urolig, men ingeniører har fortsatt lett for å få seg jobb, sier hun.

- Ikke grunnlag for krisemaksimering

Hun mener det er flere faktorer som viser at Knut Anton Mork tar feil:

- Tekna olje og gass laget en fyldig rapport i 2013 som viste at oljesektoren rekrutterer veldig bredt. Alle typer ingeniører får jobb i oljeindustrien, og den største gruppen er faktisk byggingeniører. Ifjor viste en annen Tekna-rapport at hele 85 prosent av de spurte oljeingeniørene selv mener at de har kompetanse som kan brukes i andre sektorer, sier Lyngsnes Randeberg.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.
Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.
 

Teknas kandidatundersøkelse som ble kjent så sent som i forrige uke er heller ikke egnet for krisemaksimering. Blant Teknas sisteårsstudent-medlemmer kom det frem at hele 87,2 prosent hadde fått seg jobb fem måneder etter endte studier. Og 80 prosent hadde fått seg jobb mens de fortsatt var under utdanning.

- Joda, det er en nedgang fra tidligere år, så trenden er nedadgående: Året før hadde 85 prosent fått jobb før endte studier, men ser vi på tall tilbake i 2002-03 var det 56 prosent, påpeker Teknas president.

- Hvor er det nye ingeniøreventyret?

Hun peker også på at ledighetstallene fra Nav viser at antall arbeidsledige ingeniører viser en liten oppgang, men at yrkesgruppen fortsatt ligger godt an i forhold til andre yrkesgrupper.

- Det er med andre ord ikke grunnlag for noen krisemaksimering ennå, selv om vi vet at det blir tøffere tider. Så blir spørsmålet: Hvor er det nye ingeniøreventyret i fremtiden? Jeg vil si det sånn at man nå har en gyllen mulighet for å satse på teknologi- og kompetanseoverføring mellom sektorer. Det handler om å så frø i nye områder, være proaktive og utnytte den høyt utdannede kompetansekraften som nå blir ledig. Dette blir en stor utfordring i årene fremover, sier Lise Lyngsnes Randeberg.

Les også: - Liten grunn til å juble

Én av ti står uten arbeid  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.