– Du, nå står Didrik Solli-Tangen og synger «O sole mio» utenfor kontoret mitt, så jeg hører ikke hva du spør om, sier konsernsjef Sigurd E. Thorvildsen i Awilhelmsen.

Torsdag var det forsinket julefest for de ansatte på kontoret på Aker Brygge i Oslo.

– Vi tar den markeringen nå i slutten av januar istedenfor i julerushet. Stemningen er bra, den, sier Thorvildsen.

Det er den nok også blant investeringsselskapets eiere. Mens mange investorer har hatt store tap på grunn av oljeprisfall og utviklingen i olje- og oljeserviceaksjer, kan eierne av Awilhelmsen-gruppen glede seg over et eventyrlig år i 2014.

Tilsammen eier familiegrenene til rederbrødrene Arne (85) og Gjert Wilhelmsen (87) 35 millioner aksjer i cruisekjempen Royal Caribbean Cruises ltd. (RCCL). Der sitter de med 15 prosent av aksjene etter å ha solgt syv millioner aksjer sent ifjor høst.

– Aksjekurser kommenterer vi ikke, de går opp og ned, sier Thorvildsen.

«Et veldrevet selskap»

Kursfesten i RCCL løfter etter DNs beregninger den verdijusterte egenkapitalen i Awilhelmsen as til rundt 25 milliarder kroner. Når aksjer og investeringer som eies gjennom familienes øvrige selskaper, inkluderes, passerer formuen 30 milliarder kroner.

Thorvildsen vil ikke bekrefte verdianslaget, men konstaterer at RCCL har hatt en fin utvikling på børsene i New York og Oslo det siste året, trass i gårsdagens fall.

– Mange forhold har trukket i RCCLs retning i det siste, slik Odin-forvalter Jarle Sjo påpekte i avisen igår. Flåteveksten er begrenset, og oljeprisfallet bidrar selvsagt positivt. RCCL er et veldrevet selskap, sier Thorvildsen.

Arne og Gjert Wilhelmsen var med på etableringen av forløperen til Royal Caribbean Cruises i 1968. I dag er bare Carnival Corp. større enn RCCL i cruisebransjen.

I RCCL har Wilhelmsen-familien sett kursen stige fra rundt 40 kroner, da den bunnet ut midt under finanskrisen, til en toppkurs så langt på 666 kroner. Torsdag falt aksjen på lavere guiding fra ledelsen.

Ser på nye prosjekter

Awilhelmsen as har fem forretningsområder: eiendom, shipping/offshore, finansielle investeringer, salg av forbrukerelektronikk og cruise.

Etter kursutviklingen ifjor står cruise for det vesentligste av netto­­­­verdiene, men det ligger også store verdier i Awilhelmsens eiendomsportefølje.

Konsernsjef Sigurd E. Thorvildsen i Awilhelmsen konstaterer at RCCL har hatt en god utvikling på børs det siste året.
Konsernsjef Sigurd E. Thorvildsen i Awilhelmsen konstaterer at RCCL har hatt en god utvikling på børs det siste året. (Foto: Gunnar Blöndal)
Konsernsjef Sigurd E. Thorvildsen i Awilhelmsen konstaterer at RCCL har hatt en god utvikling på børs det siste året. Foto: Gunnar Blöndal   

I november overrasket Awilhelmsen med å selge syv millioner aksjer i RCCL til kurs 460 kroner. Salget ble forklart med at man fikk frigjort midler som kunne brukes til nye investeringer.

– Vi er et industrielt investeringsselskap og satser på de forretningsområdene vi har. Akkurat nå vurderer vi mange prosjekter, og noe har vi allerede gjort. Blant annet kjøpte vi endel aksjer i tankrederier da de var lavt priset, før rateoppgangen, sier Thorvildsen.

RCCL fikk et justert resultat på 70 millioner dollar i fjerde kvartal, tilsvarende 0,32 dollar per aksje. På forhånd var det ventet et resultat på 0,46 dollar per aksje, ifølge TDN Finans.

Samtidig guidet selskapet et resultat per aksje på mellom 4,65 og 4,85 dollar for hele 2015. Analytikerne hadde ventet 5,07 dollar per aksje.

Les hele avisen

 

Les også: Lunken til Royal Caribbean Cruises (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.