- En bedrift med røde tall på bunnlinjen kan i en nedbemanningssituasjon kvitte seg med ansatte som gjør en dårlig jobb eller har høyt sykefravær, sa advokat Nicolay Skarning, som leder Kvales arbeidsrettsavdeling, til DN tidligere denne uken.

- Jeg har fått mye kjeft før for uttalelsene mine, og noen vil helt sikkert bli provosert og mene at jeg med dette tar til orde for et brutaliserende arbeidsliv. Men jeg har sagt det før, og sier det gjerne igjen: Det er helt feil å bruke ansiennitet som eneste kriterium når man skal nedbemanne - i alle fall hvis bedriften sliter tungt. Da man holde på de beste, sa Skarning.

Les hele saken her: Kvitt deg med «verstingene» - uten å havne i konflikt

- Han slår inn åpne dører når han sier det er feil å bruke ansiennitet som det eneste kriterium ved nedbemanninger, sier Karen Sophie Steen, advokat og nestleder på LOs juridiske avdeling.

- Kjernen i prinsippet om saklige utvelgelseskriterier er at de skal være forsvarlige, bedriftene må ikke foreta usaklig forskjellsbehandling eller bryte diskrimineringsreegler. De skal også ta hensyn til eldre arbeidsstakere med lang ansiennitet, forklarer hun.

- Ikke saklig

Loven krever en konkret avveining av partenes interesser, og en bedrift i en kritisk økonomisk situasjon vil kunne ha noe større spillerom, påpeker Steen.

- I dårlige tider vil det imidlertid også ramme arbeidstakere hardere å miste jobben, ikke minst eldre og personer med helseproblemer vil ha større vanskeligheter med å få nytt arbeid. Bedriftene har en vid forpliktelse til å tilrettelegge for at yrkeshemmede og funksjonshemmede skal kunne beholde sitt arbeid. Å benytte en nedbemanning til å kvitte seg med disse, vil i utgangspunktet ikke være saklig. Årsak til sykefravær, hvorvidt det er arbeidsrelatert, omfanget av fraværet og utsiktene til bedring må inngå i helhetsvurderingen, sier LOs Karen Sophie Steen.

Les også: - Dette vil gjøre det lettere for 60-åringer å få jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.