I september i 2013 forlot Carl Janzen (51) sjefskontoret på Ikea på Billingstad i Asker, pakket sakene sine og dro hjem til Montreal i Canada. Janzen forlot Norge i det stille, og uten at Ikea meldte offentlig at han sluttet.

Med seg hjem til Canada hadde Janzen svært mange millioner kroner.

Ifølge beregninger Dagens Næringsliv har gjort tjente Janzen over 25 millioner kroner på de fire årene han var landsjef for Ikea i Norge. Regnestykket er gjort basert på tall Ikea selv har oppgitt i årsrapportene sine, og er summen av lønn, bonuser og godtgjørelser.

Janzens lønn, godtgjørelse og bonus økte fra tre millioner kroner i 2010 til 5,5 millioner kroner i 2013.

Tre ekstra årslønner

Som en del av en sluttpakke fikk Janzen med seg tre ekstra årslønner, cirka åtte millioner kroner, da han sluttet. Det gir ham syv års lønn for fire års arbeid.

Totalsummen innebærer at 51-åringen i snitt tjente drøyt seks millioner kroner hvert eneste år mellom 2009 og 2013, noe som plasserer ham helt i Norges-toppen i sjefslønn.

– Dette er riktig at Janzen i avtalen sin hadde krav på tre års etterlønn. Dette er ett år mer enn nåværende landsjef har. Land­sjefene har individuell avlønning, og de forhandler selv om lønn. Ikea gjorde det bra i Norge i perioden Janzen var her, men jeg ønsker ikke å kommentere arbeidsavtalen hans ytterligere, sier kommunikasjonssjef i Ikea i Norge, Jan Christian Thommesen.

Janzen hadde alt da han kom til Ikea Norge vært i den svenske møbel- og varehuskjeden i mer enn 20 år. Arbeidsforholdet i Norge var samtidig hans siste i Ikea. I dag er han sjef i den store kanadiske kleskjeden Penningtons.

– Landsjefstillingene er vanligvis åremål fra tre til fem år, og Janzen sluttet etter eget ønske, og flyttet hjem til Canada med familien. Han hadde vært veldig lenge i Ikea-systemet, og søkte nye utfordringer, sier Thommesen.

Britiske Carole Dawn Bates tok over etter Janzen i 2013. Hun har ifølge årsrapporten som helt nylig er levert til Brønnøysundregistrene, en årslønn på nær 2,8 millioner kroner i 2014. I motsetning til forgjengeren, som tilsammen fikk én million kroner i bonus de siste to årene, mottok ikke Bates bonus for 2014.

– Landsjefene forhandler sine egne arbeidsavtaler og jeg har ingen ytterligere kunnskap om innholdet, sier Thommesen.

Ikea i Norge økte omsetningen sin i siste regnskapsår (konsernet opererer med regnskapsår fra 1. september til 31. august), og solgte varer og tjenester i Norge for nesten 6,6 milliarder kroner, og fikk et overskudd før skatt på rundt 530 millioner kroner.

Mye telys

– Vi har hatt et godt år, med omsetningsvekst og økning i antall kunder. Samtidig har vi sett en liten nedgang i handelen per kunde. Det skyldes at vi har solgt flere småvarer som servietter og t-lys, mens vi har solgt forholdsvis mindre møbler og varer fra show­rommene, sier Thommesen.

Dagens Næringsliv prøvde fredag ettermiddag å komme i kontakt med Janzen, både via telefon og epost, uten å lykkes.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.