Statoils midlertidige konsernsjef Eldar Sætre blir oljeselskapets toppsjef på permanent basis, ifølge en melding onsdag.

Sætre sa tidligere i høst at han var uaktuell til stillingen. Nå blir han en av landets best betalte med en fastlønn på nær 8 millioner kroner, og den første toppsjefen som statsoljeselskapet har avlet frem fra egne rekker.

- Eldar Sætre var styrets førstevalg. Industri og selskap er inne i en periode med krevende utfordringer. Eldar utmerker seg med lang erfaring og den evnen til å skape endring som er nødvendig i en slik tid. At den beste kandidaten kom fra egne rekker er ekstra gledelig, sier styreleder Svein Rennemo.

Sætre har vært konstituert konsernsjef siden oktober og tiltrer umiddelbart.

«Statoil vil lete etter ny sjef, ikke ny strategi», har Rennemo uttalt.
«Statoil vil lete etter ny sjef, ikke ny strategi», har Rennemo uttalt. (Foto: Mikaela Berg)

- Hele vår industri opplever nå stor usikkerhet. Statoil var tidlig ute med arbeidet for å forbedre vår konkurransekraft. Vi har mye arbeid foran oss, men står godt rustet til å møte en krevende tid, sier den nye toppsjefen.

Han mener Statoils strategiske retning er fremtidsrett og godt forankret.

- Tre områder peker seg ut som særlig viktige for meg: På norsk sokkel vil vi forsterke og forlenge vår posisjon. Internasjonalt vil vi satse i områder der vi kan bygge materielle og lønnsomme posisjoner. I tillegg vil vi styrke vår innsats i overgangen til et lavkarbonsamfunn. Konkurransekraft og bærekraft vil stå sentralt, enten det gjelder olje- og gassproduksjon eller fremtidige prosjekter innen fornybar, sier Sætre.

Den nye konsernsjefen får en fastlønn på 7,7 millioner kroner, hvorav 5,7 millioner er pensjonsgivende inntekt. Han vil delta i Statoils programmer for bonus og langtidsintensiver, slik disse tidligere er fastsatt for konsernsjefstillingen, og beskrevet i styrets erklæring om lederlønn, opplyses det.

Sætre beholder også sin eksisterende pensjonsavtale, som gir en rett til å fratre ved fylte 62 år.

- Jeg går inn i jobben med en langsiktig horisont på oppgavene som møter meg. Jeg kommer til å gjøre den så lenge styret og jeg er enig om at jeg er rett person for jobben, sier Sætre.

Rennemo, som har ledet arbeidet med å finne ny konsernsjef, påpeker at styret har gjort et omfattende søk og vurdert både norske og internasjonale kandidater.

I dagens melding peker styrelederen på tre hovedutfordringer for den nye konsernsjefen:

- Å styrke Statoils konkurransekraft gjennom et forsterket effektiviserings- og forbedringsarbeid.

- Å navigere i en makroøkonomisk situasjon med større usikkerhet og sterkere  lønnsomhetspress.

- Å øke tempoet i selskapets tilpasning til et lavkarbonsamfunn.

Les også: «Ikke aktuell som permanent Statoil-sjef»
Rekord og utbyttehopp for Marine Harvest
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.