DNB skuffet inn penger ifjor, men må se resultatet før skatt i fjerde kvartal noe ned fra nivåene i 2013.

- Vi merker at det er knallhard konkurranse om hver eneste kunde, og det skjerper oss til å bli bedre, sier konsernsjef Rune Bjerke i en melding torsdag.

Fjerde kvartal var preget av større grad av usikkerhet, påpeker DNB i kvartalsrapporten.

Tapene øker

Resultatet ble svekket med 735 millioner kroner fra samme periode året før, men justert for basisswapper var resultatet omlag 1,7 milliarder kroner lavere. Basisswapper er sikringsinstrumenter som varierer mye i verdi fra kvartal til kvartal, men hvor inntektseffekten i regnskapet over tid blir null. På grunn av regnskapsregler må konsernet løpende regnskapsføre disse til markedsverdi.

Samtidig var inntektene i fjerde kvartal foregående år unormalt høye på grunn av en verdistigning på eierskapet Nets, som er solgt, med 705 millioner kroner.

"Lavere netto andre driftsinntekter og høyere nedskrivninger bidro til å redusere resultatet. Økte utlåns- og innskuddsvolumer og lavere finansieringskostnader var med på å bedre resultatet", heter det.

DNB hadde et tap på utlån og garantier på 821 millioner kroner i perioden (36). Tapene var ventet til 824 millioner kroner, ifølge TDN Finans.

Driften viser imidlertid bedring fra samme periode foregående år (se tabell).

Milliardløft

For helåret 2014 oppnådde bankkonsernet et resultat før skatt på omlag 27 milliarder kroner, opp fra 22 milliarder kroner i 2013. Driftsresultatet før nedskrivninger og skatt havnet på 28,7 milliarder kroner (24,7).

Det gir en bunnlinje på over 20 milliarder kroner, tre milliarder kroner mer enn i 2013.

DNB tilskriver mye av økningen en positiv utvikling i bankens basisswapper. Økte netto renteinntekter, reduserte kostnader og lave nedskrivninger på utlån bidro også til resultatveksten.

- Det sterke resultatet gjør at vi kan fortsette å bygge opp egenkapital og gjøre banken enda mer solid. Resultatet viser også at norske bedrifter og privatpersoner fortsatt har en sunn økonomi og en positiv utvikling. Det er godt nytt for både kundene, eierne, oss ansatte og ikke minst for samfunnet rundt oss, sier DNB-sjefen.

Større utbytte enn ventet

DNBs rene kjernekapital økte med 14 milliarder kroner gjennom 2014, og kjernekapitaldekningen økte fra 11,8 til 12,7 prosent.

"Styret har vært opptatt av å sikre fortsatt høyt tempo i oppbyggingen av egenkapital for å nå myndighetenes krav og foreslår derfor et utbytte på 3,80 kroner per aksje, om lag 30 prosent av resultatet", heter det.

Utbytte var ventet til omkring 3,50 kroner, ifølge TDN Finans.

«Ingen krise»

Det er ingen krise i norsk økonomi, skriver DNB i kvartalsrapporten.

Bankens siste forventningsbarometer blant norske bedrifter viser at optimismen er mer dempet, men det er for eksempel kun én av ti bedrifter som forventer lavere lønnsomhet i 2015 enn i 2014, påpeker DNB-sjefen.

- Vi vet at oljeinvesteringene vil falle, og den lave oljeprisen vil naturligvis få negative konsekvenser for en del bedrifter. Samtidig bidrar kronefallet til en etterlengtet opptur for store deler av norsk industri og for reiselivsnæringen, og med rekordlave renter og fortsatt høy kjøpekraft vil nordmenn ha råd til både å spare mer og å holde etterspørselen etter varer og tjeneste høy, sier Bjerke.

- Det er ingen grunn til å bruke K-ordet om norsk økonomi, sier han.

Finansdirektør Bjørn Næss opplyser på en presentasjon torsdag at DNB venter tap opp mot, men under normalisert nivå i 2015, ifølge TDN Finans.


Les også:
USA i dag: Sensitive opplysninger om 80 mill. hacket

Asia i dag: Kinesisk gjeldsmareritt fra eiendomsboom

ESB stopper greske banker fra nye lån  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.