Svensk Pilotforening varsler sympatiaksjoner ved å ta ut pilotmedlemmer som arbeider i Norwegian i streik. Streiken trer i kraft onsdag 4. mars klokken 22:00 og varselet gjelder inntil videre.

Det skriver Svensk Pilotforening i en pressemelding tirsdag.

«Svensk Pilotforening støtter Norwegian Pilot Union og Parats kamp for rettferdige forhold og jobbsikkerhet for pilotene i Norwegian», heter det i meldingen.

Den første streiken blant Norwegians piloter noensinne kan være et faktum allerede fra førstkommende lørdag. Streikefaren vurderes som overhengende, skriver NRK mandag.

Etter det NRK kjenner til, vil Parat sende ut varsel om plassfratredelse allerede tirsdag. Dersom ikke partene kan enes med en løsning hos Riksmekleren, betyr det at streiken være et faktum allerede førstkommende lørdag.

De skandinaviske pilotene i flyselskapet har forhandlet i mer enn tre måneder om en ny tariffavtale med arbeidsgiveren, uten å lykkes.

Torsdag denne uken sparkes ballen over til Riksmekler Nils Dalseide. Meklingsfristen går ut klokka 24.00, natt til lørdag, skriver NRK.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen skriver i en epost til TDN Finans at tiltakene fra ledelsen side skyldes at selskapet har lagt bak seg et elendig 2014, med 1,6 milliarder kroner i underskudd.

«I lys av dette, er det ingen tvil om at vi må omstille oss for å kunne overleve i fremtiden og ha et flyselskap med utgangspunkt i Norge», skriver han.

«Pilotene i Skandinavia har svært gode betingelser og kostnadene må ned slik vi også har sett hos våre konkurrenter», skriver Sandaker-Nielsen videre.

Sandaker-Nielsen beskriver et marked med en tøff konkurransesituasjon, hvor det skjer omstilling i de fleste flyselskaper, også i Skandinavia.

I lys av dette ber Norwegian-ledelsen om justeringer i arbeidstid, fleksibilitet, forsikringer og pensjon, fremgår det.

Sandaker-Nielsen viser videre til at det er inngått lignende avtaler i andre flyselskap.

«I SAS så vi at pilotene og ledelsen i fellesskap ble enige om nye avtaler for å redde selskapet fra konkurs og hos eksempelvis Lufthansa, flyttes flere og flere flygninger til lavprisselskaper med andre tariffavtaler», skriver han.

Les også:

Møtes til megling i slutten av uken  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.