I ti år har Stavanger-regionen toppet nærings-NM, drevet av en høy oljepris og oljeindustrien som motor. På kort tid er oljeprisen halvert, og mye kan tyde på at de neste årene blir adskillig mer utfordrende for regionen.

Toppsjef Kjell Kyllingstad i maskinbedriften UniMek på Bryne sier det omsatte for 35 millioner kroner i 2014 og har budsjettert med det samme i 2015. Det tror han kan bli tøft.

– Ordrehorisonten er veldig kort. Den ordrereserven vi vet om hittil i år, er seks millioner kroner. Så kan vi kanskje plusse på ti millioner kroner til med tanke på kunder som kjøper litt fast. Når det gjelder resten, må vi slåss for hver eneste krone, sier Kyllingstad.

Nå skal bedriften med cirka 30 ansatte samarbeide med 17 andre mekaniske bedrifter som tilsammen hadde rundt 1300 ansatte og en samlet omsetning på over to milliarder kroner i 2014.

– Oljerelaterte underleverandører i Rogaland har vært det meste av markedet vårt frem til nå. Jeg håper samarbeidet skal generere nye markedsmuligheter, sier Kyllingstad.

Markedet endres

Initiativet kommer fra næringssjef Reidar Hebnes i Time kommune. De 18 bedriftene er spesialiserte, jobber med litt forskjellige ting og holder til i kommunene Time, Sandnes, Hå, Klepp og Gjesdal.

– Det er kommet sterke signaler på kostnadsreduksjon innen olje og gass, som er over 70 prosent av omsetningen til disse bedriftene. Sammen kan de få større bredde. De kan samhandle og dra gjensidig nytte av hverandres kunnskap og kompetanse, sier Hebnes.

Ifølge Hebnes planlegger de 18 bedriftene å ansette cirka 200 nye i løpet av året.

– Men dette tallet var større og er blitt nedjustert som følge av oljeprisfallet, sier han.

Flere ben

Prosjektleder for samarbeidet er Greater Stavanger, kommunenes felles pådriver for næringsutvikling i regionen. Administrerende direktør Kristin Reitan Husebø tror et slikt klyngesamarbeid kan føre til positive resultater.

– Næringslivet må få flere ben å stå på. Vi er i starten av en nødvendig omstilling. Noe som er en trussel, åpner samtidig for nye muligheter. Vi må utvikle flere fremtidsrettede næringer enn olje og gass. Men dette tar tid. Derfor er det viktig å gjøre det nå, sier Husebø.

Hun er optimist på vegne av regionen på grunn av gründerånden og at næringslivet er svært kompetansebasert og internasjonalt innrettet.

– Det tror jeg vil være avgjørende for å lykkes. Et sted i fremtiden vil forhåpentlig kurvene krysse hverandre, slik at avtagende verdiskaping fra oljevirksomheten etterhvert erstattes av andre næringsområder på vei oppover. Vi må klare å ha to tanker i hodet samtidig. Begge disse verdiskapingsstrømmene må utvikles, sier Husebø.

På Bryne kan UniMek-sjef Kyllingstad fortelle at de har syv lærlinger og at han regner med å ta inn flere.

– Vi kommer til satse på lærlinger. Det er fagarbeidere som kan operere de datastyrte maskinene våre, vi er ute etter. Så vi satser på å utdanne dem selv, sier Kyllingstad.

Finn din kommune:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.