Seadrill leverte torsdag resultater som var bedre enn ventet. Likevel er både selskapet og analytikere bekymret for fremtiden.

– Det er utfordrende tider for oss og resten av bransjen. Seadrill opererer i et marked som er og vil fortsette å være syklisk, sa konsernsjef Per Wullf i Seadrill i kvartalsrapporten.

Oljeprisfall og en halvering av riggratene på åtte måneder har sendt Seadrill-aksjen fra 247 kroner i sommer til gårsdagens sluttkurs på 90,2 kroner.

Takker for seg

Midt i disse usikre tidene må Seadrill finne en ny finansdirektør fra 1. juli. Dagens finansdirektør Rune Magnus Lundetræ går til DNB Markets «investment banking»-divisjon i slutten av juni.

Lundetræ overtok som finansdirektør i Seadrill i 2012, etter at forgjenger Esa Ikheimonen gikk til hovedkonkurrenten Transocean. I 2009 gikk Seadrills finansdirektør Trond Brandsrud til Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker.

– Det er ingen dramatikk i dette. Jeg hadde behov for å prøve noe nytt etter åtte år i Seadrill, der jeg har fått fantastiske muligheter fra dag én, sier Lundetræ.

Analytiker Harald Øyen i SEB er klar på hva som blir den største utfordringen for en ny finans­direktør i selskapet.

– Utfordringen for enhver direktør og aktør i riggsektoren de neste to årene er å skalke alle luker og lose selskapet gjennom det som kommer til å bli den verste nedturen på 15–20 år i denne sektoren, sier Øyen.

Intet sted å gjemme seg

SEB-analytikeren mener det avgjørende for Seadrill er at selskapet melder om økt risiko for eksisterende kontrakter.

– Seadrill veiver med et stort rødt flagg i sin rapport: Oljeselskapene søker nå aktivt å reforhandle allerede inngåtte kontrakter for å spare penger raskt. Vi har allerede sett en håndfull bevis på at dette er i gang, sier Øyen.

Han tror flere oljeselskaper vil terminere sine riggkontrakter.

– Vi tror vi vil ser mer av dette fremover, det er ingen plass å gjemme seg. Det kan ha dramatiske implikasjoner på selskapenes inntjening og balanser på kort sikt, og det kan være en «gamechanger» på lang sikt, sier Øyen.

I en oppdatering torsdag skriver han at dette ikke bare kan få betydning for aksjonærverdier, men han understreker i store bokstaver at også långivere har grunn til å være engstelige.

Pensjonering gir håp

Seadrill varslet i rapporten torsdag om tap på finansielle derivater på hele 285 millioner dollar, eller 2,2 milliarder kroner, i tillegg til goodwill-nedskrivninger på 232 millioner dollar (eller 1,8 milliarder kroner) for selskapets oppjekkbare rigger, såkalte jackups. Riggselskapet meldte dessuten at nok en av deres riggkontrakter nå er terminert, denne gang av det nordamerikanske oljeselskapet Talisman, som tidlig-terminerer kontrakt for jack up-en «West Vigilant».

Konsernsjef Per Wullf i Seadrill uttrykker håp om at pensjonering av gamle rigger etterhvert vil gi bedre forhold i bransjen.

Seadrills datterselskap for værharde nordlige områder, North Atlantic Drilling, meldte samtidig torsdag at de skriver ned goodwill med hele 481 millioner dollar, eller 3,63 milliarder kroner. Nedskrivningen skyldes det kraftige fallet i dagrater og deres forventninger til ratene fremover.

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.