Frontline steg kraftig på Oslo Børs etter offentliggjøringen av fjorårstallene torsdag.

Midt på dagen var aksjen opp 25 prosent, noe flere analytikere mener var en overreaksjon basert på innholdet i rapporten. Pareto Securities’ shippinganalytikere Eirik Haavaldsen og Øystein Dalby tror det går mot en sammenslåing med Frontline 2012.

De venter at det kan skje allerede før sommeren. Flere meglerhus deler denne vurderingen.

Frontline 2012 ble etablert som et ledd i redningsaksjonen for Frontline da kassen i tankrederiet var i ferd med å gå tom. Det nye selskapet har bestilt mange nybygg både innen tørrlast, gassfrakt og transport av oljeprodukter. Nå rendyrker Frontline 2012 tankfarten som sitt satsingsområde. Analytikere påpeker at det er med på å berede grunnen for en sammenslåing i tank.

Kan betale

Gasskipene som Frontline 2012 bestilte er solgt til Avance Gas og tørrlastflåten til Knightsbridge Shipping. Aksjene Frontline 2012 sitter med i disse rederiene skal deles ut som utbytte til aksjonærene.

I forbindelse med at Knightsbridge og Golden Ocean slås sammen, er planen å dele ut alle aksjene Frontline 2012 vil bli sittende med i «nye» Golden Ocean, 77,5 millioner, til eierne.

Beskjeden om at børsnoterte Frontline skal gjenreises som et betydelig tankrederi kom for tre måneder siden.

Det var nye toner fra styret og ledelsen.

Siden har tankmarkedet styrket seg vesentlig og Frontline har fortsatt å kjøpe tilbake obligasjoner i lånet som utløper i april. Der var restgjelden ved årsskiftet kommet ned i 93 millioner dollar, noe Fredriksen regner med å kunne gjøre opp ved forfall.

I fjerde kvartal seilte Frontlines stortankskip i 300.000-dødvekttonnsklassen inn 27.900 dollar per skip per dag. For de mellomstore suezmax-tankerne på rundt 160.000 dødvekttonn var snittinntjeningen marginalt lavere: 26.000 dollar dagen.

Frontline 2012, som har en nyere flåte, oppnådde vesentlig høyere timecharterinntjening: 38,300 og 35.600 dollar dagen. Nødvendighetsraten for at Frontline skal drive sine tankskip i kontantmessig balanse i år, oppgis til 26.400 og 19.400 dollar dagen, henholdsvis for very large crude carriere og suezmax-tankere.

Bedre

Tankoppgangen mot slutten av fjoråret sendte Frontlines driftsresultat i fjerde kvartal opp i nær 50 millioner dollar. Men finanskostnader trakk ned og ga et resultat før skatt på minus 12,9 millioner dollar, omtrent på linje med året før.

Frontline 2012s fjerdekvartalstall er negativt påvirket av nedskrivninger av goodwill med 149,5 millioner dollar. Nedskrivningene kommer i kjølvannet av at kontraktene på bygging av nye tørrlastskip ble solgt til Knightsbridge Shipping mot oppgjør i aksjer.

Det gjenstående nybyggingsprogrammet i Frontline 2012 omfattet ved årsskiftet 13 store produkttankskip og seks suezmax råoljetankere. Medregnet opsjoner kan flåten øke med ytterligere fem skip etter at Fredriksen også har bestilt nye 300.000-tonnere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen her.