Aker-konsernet fikk et resultat før skatt på -1.667 millioner kroner i fjerde kvartal 2014, mot et resultat på -705 millioner kroner i samme periode året før, opplyser selskapet i sin kvartalsrapport fredag.

I kvartalet var omsetningen i konsernet 20.585 millioner kroner (16.599).

Nedgangstid

Verdijustert egenkapital i Aker og holdingselskaper (Aker) var 17,7 milliarder kroner pr 31. desember 2014, tilsvarende 244 kroner pr aksje, sammenlignet med 309 kroner ved utgangen av foregående kvartal.

Den totale verdien av Akers «Industrial Holdings» falt til 17,4 milliarder kroner, ned fra 21,8 milliarder i tredje kvartal.

Styret foreslår et utbytte på 10 kroner pr aksje for 2014, der halvparten kan byttes inn i nye Aker-aksjer med rabatt.

Kostnadstiltak

Aker implementerer kostnadstiltak i både Aker og porteføljen av selskaper for å tilpasse seg til det fremtidige aktivitetnivået i olje- og gassektoren.

Det fremgår av konsernsjef Øyvind Eriksens i Aker sitt brev til aksjonærene i selskapets kvartalsrapport fredag.

- Fra tidligere nedgangsperioder har vi lært hvor viktig det er å være økonomisk forberedt på å forfølge nye investeringsmuligheter, som har en tendens til å virkeliggjøre seg i tider som dette. I løpet av mine seks år som direktør, har jeg aldri sett større muligheter til å skape aksjonærverdier enn nå, sier Eriksen.

Langsiktig eier i Det norske

Aker er trygg på at Det norske oljeselskap heller kan hente gjeld enn egenkapital i markedet, fremgår i Akers kvartalsrapport fredag.

- Fallet i oljeprisen har også påvirket Det norske, og har ført til spekulasjoner i markedet om mulige finansieringsproblemer. Aker har tiltro til den underliggende verdien i selskapet og dets kapasitet og mulighet til å bruke gjeldsinstrumenter (fremfor ny egenkapital) for å finansiere utviklingen av fremtidig drift, heter det.

Videre skriver Eriksen at for å fjerne all tvil, er Aker en langsiktig eier i Det norske og vil fortsette å støtte selskapet med det som bakgrunn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Stor nedtur for Norske Skog

Sterkt resultat for Selvaag Bolig

Oljeprisen ligger an til sin største månedlige prisoppgang siden 2009