70 av Norwegians flygere tas ut i streik av Norwegian Pilot Union (NPU) fra lørdag morgen og fram til tirsdag.

Fra onsdag blir streikeuttaket trappet kraftig opp, med til sammen 650 flygere i streik.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud er forberedt på at streiken kan bli langvarig.

- Vi er forberedt på at det tar den tid det tar, sier han på en pressekonferanse lørdag morgen.

Han beklager ulempene streiken medfører for passasjerene, men mener det er opp til Norwegian å løse konflikten.

- Norwegian må sette seg ned igjen med pilotene og bli enige om en tariffavtale i Norge, Sverige og Danmark. Det har vi hatt før, og bør fortsette å ha, sier Skjæggerud.

Stridens kjerne er tariffavtalen, som Norwegian nekter å signere, ifølge Norwegians pilot-leder Halvor Vatnar. Pilotene var villige til å fire på forsikring, pensjon og arbeidstid, påpeker han.

– Selskapet er kun interessert i å organisere seg bort fra sine forpliktelser og det er derfor ikke mulig å finne en løsning. En tariffavtale må vi ha, sier Vatnar.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos opplyser at selskapet i forkant av meklingen foreslo det han kaller flere helt nødvendige kostnadsreduksjoner for å sikre et bærekraftig selskap og trygge arbeidsplasser framover.

Toppsjefen har lovet å fly inn piloter fra utlandet dersom streik ble utfallet. Norwegian var fredag i ferd med å fly piloter fra utlandet til Oslo og København.

- Vi beklager på det sterkeste den usikkerheten som nå er skapt overfor våre passasjerer. Vårt mål har hele tiden vært å unngå streik og få en løsning og ro i selskapet. Nå skal vi gjøre det vi kan for å ivareta berørte passasjerer på best mulig måte, sier Kjos i en melding lørdag.

Norwegian varsler pressekonferanse klokken 12.00 lørdag.

DN kommer tilbake med mer.

Les også:
Streik blant flygerne i Norwegian
Massive fly-innstillinger i Danmark
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.