Det var først da pilotene oppdaget på slutten av forhandlingene med Norwegian at de ikke kan diktere hvilken nasjonaliteter som skal føre hvilke fly, at forhandlingsklimaet surnet.

Det opplyser Norwegian-ledelsen på en pressekonferanse i selskapet lokaler lørdag.

- Tvisten endte ikke ut på fellesavtalen, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Fagforeningen Parat  og pilot-leder Halvor Vatnar, mener Norwegian ikke ønsker en tariffavtale som berører selskapets drift

- Selskapet er kun interessert i å organisere seg bort fra sine forpliktelser og det er derfor ikke mulig å finne en løsning. En tariffavtale må vi ha, uttaler Vatnar.

Kjos finner uttalelsene underlige, og viser til at det allerede i dag er en felleavtale for pilotene i de skandinaviske landene.

- Det finner jeg veldig rart, sier Kjos.

Han opplyser til DN lørdag at selskapet og pilotene kom langt i samtalene om endringer i pensjon, forsikring og mer fleksibel arbeidstid. Derimot skal det ha strandet på mer prinsipielle krav.

Han mener stridens kjerne er hvem som skal ha den kommersielle styringsretten i selskapet, herunder hvem som skal bemanne hvilke ruter. Dette er krav som er umulige for selskapet å si ja til, påpeker Norwegian-ledelsen.

- Det er aldri et flyselskap som kan frasi seg den kommersielle styringsretten, sier Kjos.

Han mener det er helt andre årsaker enn nasjonalitetshensyn som ligger bak selskapets baseetableringer. Sammen med øvrige i ledelsen har han brukt de siste 4-5 månedene på å forklare den finansielle situasjonen i selskapet og om hvordan man i fremtiden skal bygge et bærekraftig flyselskap.

Fra flyselskapets side er meklingen ledet av flygesjef Thomas Hesthammer, HR-direktør Gunnar Martinsen og finansdirektør Frode Foss, men Kjos skal ha fulgt prosessen fra sidelinjen.

- Vi har hatt god dialog over de to siste dagene, og forsåvidet sett god mulighet til å få til en enighet, sier finansdirektør Frode Foss.

I likhet med Kjos beklager han situasjonen overfor de reisende. På den annen siden er det kun piloter i Norwegian Air Norway som tas ut i streik. Dermed vil fire av fem flygninger fortsatt gå som planlagt, understreker Kjos.

Han er imidlertid ydmyk for skaden støyen medfører.

- Alle konflikter er skadelige for selskapet, sier Kjos.

Les også: Varsler Norwegian-kaos
Streik blant flygerne i Norwegian
Setter skrivebordspiloter bak spakene
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.