Fjorårets konflikt med fagforeningen Parat, der én streikende symbolsk ble tatt ut i streik, kostet flyselskapet Norwegian 101 milllioner kroner.

- Dramatisk

Nå varsler Parat at nær samtlige av Norwegians skandinaviske piloter tas ut i streik fra onsdag.

Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank frykter historien vil gjenta seg og at streiketrusselen vil slå hardt inn i Norwegian salgstall den nærmeste tiden. 650 flygere er varslet tatt ut i streik.

- Det er jo dramatisk for Norwegian hvis det ikke kommer en løsning før onsdag, sier Stenshall til DN lørdag.

Den store negative effekten er at folk kvier seg for å booke med Norwegian. Selv om billettsalget er sesongmessig svakest i inneværende og fjerde kvartal, nærmer man seg viktige høysesonguker, som påsken, påpeker han.

- Snakker vi dager og uker, så er det ekstremt dramatisk, sier analytikeren.

Spiser av kassen

Spørsmålet er hvor mye Norwegian kan tåle.

I andre kvartal ifjor tok selskapet engangskostnader på 200 millioner kroner, hvorav omkring 100 millioner kroner knyttet til Parat-konflikten.

Norwegian hadde litt over to milliarder kroner i kassen ved utgangen av fjoråret, og gjelden er på omlag ti milliarder kroner, primært mot amerikanske eksportkredittinstitusjoner. Det gir en egenkapitalandel på ni prosent, mot 19 prosent for ett år siden, som er svakt målt mot tilsvarende selskaper, ifølge Danske-analytikeren.

- Lånebetingelsene forutsetter en halv milliard på bok, og med rundt halvannen mer er det et stykke frem. Spørsmålet er hvor fort inntektene faller, sier Stenshall.

- Strukturelt negativt

Analytiker Haakon Aschehoug i DNB Markets påpeker at det nå er lavsesong og mener at Norwegian derfor kan tåle å la streiken gå en stund selv om det vil slå noe inn i regnskapene.

På lengre sikt frykter han for Norwegians omdømme og at folk vil tenke seg om to ganger før de bestiller.

- Dette er strukturelt negativ for Norwegian og tredje gang på to år der man er i forhandlinger med de ansatte, sist i mai fjor og i november 2013, sier han til DN.

Tapt lagånd

Aschehoug påpeker at for fem år siden var alle på lag i Norwegian og det var en forståelse i rekkene om at det å holde kostnadene nede var viktig for fremtidig suksess. Nå har man forlatt kongstanken, mener han.

- Nå har de vokst seg såpass store at de ansatte ønsker å få en større del av kaken. Det er utfordrende for Norwegian for å fortsette kostlederskapet som de har, sier han.

DNB-analytikeren mener streiken kommer ubeleilig etter "elendige tall" i fjorårets siste tre måneder og året som helhet.

- Med en balanse på 2,4 milliarder kroner er de ganske strukket, sier han.

Aschehoug har en kjøpsanbefaling på Norwegian-aksjen med et kursmål 330 kroner.

Frykter emisjon

Stenshall har som en av få analytikere, en salgsanbefaling på aksjen. Han tror resultatforventingene til Norwegian er for høye, og at det kan komme negative overraskelser både på kostnads- og inntektssiden.

- Selv om Norwegian har fått på finansiering på plass for alle delbetalinger av fly som kommer, synes jeg selskapet har en høy gjeldsgrad. Jeg mener det er en risiko for at selskapet må gjøre en aksjeemisjon, og da blir kursen satt lavere, sier han.

Danske Bank-analytikeren har et kursmål på 225 kroner per aksje.

Norwegian-aksjen er ned rundt 15,5 prosent sålangt i og har falt over 23 prosent den siste måneden.

Aksjen sluttet til 233,20 kroner fredag, som priser selskapet til 8,2 milliarder kroner.

Les også: Vil aldri gi fra seg den kommersielle styringsretten
Varsler kaos
Streik blant flygerne i Norwegian
Håper «inderlig» på løsning i helgen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.