– Det kan være kompliserte grenseområder, og vi opplever at Norwegian Air Shuttle har foretatt en samvittighetsfull og god vurdering, sier Lund til Aftenposten.

70 flygere gikk ut i streik fra lørdag morgen. Onsdag trappes streiken kraftig opp med 650 flygere. Norwegian-sjef Bjørn Kjos sa lørdag til NTB at flyene går som normalt denne helgen.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto:
NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Konsernet benytter seg av mange leverandører, og vi står fritt til å velge blant dem. Norwegian Air Norway (NAN), hvor de streikende pilotene er ansatt, står for 20 prosent av den totale flåten i Norwegian, og det skal vi fint greie å ta hånd om, sa Kjos lørdag.

– Gråsone

Flygerne hevder på sin side at deres reelle arbeidsgiver er Norwegian Air Shuttle (NAS), altså moderselskapet. NAN er underleverandør til NAS.

Arbeidsrettsadvokat Arvid Reidar Ødegård mener det er et klassisk streikebrudd hvis NAS gir andre i oppdrag å utføre jobben som de streikende flygerne skulle ha gjort.

– Men det er en gråsone. Hvis det er et annet datterselskap som skal betjene trafikken fullt ut, kan det i prinsippet gå, men ikke dersom de er sysselsatt av en part i konflikten, sier Ødegård til Aftenposten.

Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen mener selskapet er på trygg juridisk grunn.

– Klart streikebrudd

Knut-Marius Sture, som er ekspert på arbeidsrett, mener derimot at Kjos' avgjørelse om å sette inn andre flygere er et klart streikebrudd.

– Norwegian Air Shuttle må regnes som part i denne konflikten. Dersom de leier inn andre til å gjøre jobben til de streikende, mener jeg det er midt i hjertet av hva som er streikebryteri, sier Sture til avisen.

Streikebryteri er ikke et rettslig definert begrep, men ansees for å være illojalt og moralsk klanderverdig.

Les også:
Flere kansellerte Norwegian-avganger
SAS tar kabinansatte til arbeidsretten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.