De siste årene har vært en sammensatt snuoperasjon for Expert. Nå er det lagt en femårig ekspansjonsplan med åpning og utvidelse av 100 butikker.

For å dekke det løpende kapitalbehovet må også bankforbindelsen DNB bidra. I tillegg til at eierne, med Øivind Tidemandsen og Wilhelmsen-familien i spissen, går inn med 400 millioner i friske midler, blir 400 millioner i gjeld konvertert til egenkapital.

– Konverteringen skjer gjennom en ny avtale med banken. I denne sammenhengen bidrar både eierne og banken, sier Expert-sjef Ronny Blomseth.

På randen av konkurs

Hverken han eller Tidemandsen ønsker å si hvor mye gjeld DNB ettergir.

– Dette er et spleiselag der eierne tilfører selskapet frisk kapital, sier Experts hovedaksjonær Øivind Tidemandsen. Foto: Brian Cliff Olguin
– Dette er et spleiselag der eierne tilfører selskapet frisk kapital, sier Experts hovedaksjonær Øivind Tidemandsen. Foto: Brian Cliff Olguin (Foto: Dagens Næringsliv)
– Denne avtalen må ses i sammenheng med at Expert var i en prekær situasjon da vi gikk inn, og at dette er et spleiselag der eierne tilfører selskapet frisk kapital, sier Tidemandsen.

– Under gitte forutsetninger vil DNB kunne få igjen pengene de har nedskrevet når Expert leverer positive resultater. Det er snakk om konvertering til en spesiell aksjeklasse som gir dem rett til å få igjen pengene dersom visse aksjeverdier oppnås. Det er derfor ikke en ren gjeldsettergivelse, sier Tidemandsen, som tidligere har uttalt til DN at Expert sto på randen av konkurs da han kom inn på eiersiden i 2013.

Det løpende kapitalbehovet viser at «nye Expert» langt fra er en suksesshistorie. Konsernet har de siste årene vært tynget av to milliarder kroner i gjeld.

Det var en fallert elektronikk­­­gigant Tidemandsen gikk inn i for to år siden etter å ha bygd opp sportskjeden XXL. Sammen med tidligere eneeier Awilhelmsen ble det stilt opp med 750 millioner kroner i egenkapital og ansvarlig lån. Ifjor ble det fylt på 100 millioner i ansvarlig lån, og nå er det altså behov for mer penger i kassen.

– Balansen er kraftig styrket, og vi er klare til å ta et nytt steg, sier Blomseth.

Dansk opprydning

Blomseth erkjenner at gjenreisingen av Expert har tatt lengre tid enn forventet.

– I løpet av fjoråret ble vi ukomfortable med situasjonen i Danmark. Før sommeren oppdaget jeg at våre egne butikker var ulønnsomme. Dette var noe jeg burde sett før, sier Blomseth, som er Tidemandsens håndplukkede mann.

Ifjor ble 32 butikker stengt i Danmark.

– Vi bestemte oss for å gjøre opprydningen skikkelig, sier Blomseth.

Beslutningen om opprydning i Danmark belaster fjorårsregnskapet med 150 millioner kroner. I løpet av de siste to årene har Expert gjennomført en omstrukturering som vil belaste 2014-regnskapet med engangskostnader på 90 millioner. Dermed går det mot et større underskudd også i 2014-regnskapet.

– Regnskapene viser et større underskudd også i 2014 for Expert, men underliggende er driften fremdeles positiv. Norge har en veldig positiv trend både i omsetning og resultat, sier Blomseth.

Elektronikkbransjen i Norge har en relativ flat utvikling med 1,9 prosent vekst ifjor.

Stikk til Elkjøp

Etter en testperiode mener Blomseth at de nå har funnet frem til et velfungerende butikkonsept som skal gjøre Expert levedyktig.

Han legger ikke skjul på at noe av inspirasjonen kommer fra Elkjøp der både han og Tidemandsen har en fortid.

– Vi kjenner Elkjøp, men vi har også hatt med oss folk fra XXL.

Blomseth satt som toppsjef i Elkjøp for inntil tre år siden, og kommer med følgende stikk til sine tidligere arbeidsgiver:

– Vi kommer bra ut i pristestene, så bare skriv at vi er fortsatt billigst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.