1. Hva er det som skjer?

Norwegian er i arbeidskonflikt med noen av sine piloter. Konflikten omfatter bare piloter som har base i Norge, er ansatt i selskapet Norwegian Air Norway og organisert i fagforeningen Parat. 70 piloter ble tatt ut i streik fredag, ytterligere 650 piloter blir tatt ut onsdag.

2. Og da står alle Norwegian-fly?

Ikke nødvendigvis. Norwegian har piloter ansatt i en rekke selskaper i flere land – det er faktisk noe av kjernen i konflikten. Når norske piloter nå streiker har Norwegian kalt inn utenlandske piloter til å fylle opp for de streikende. Selskapet håper å få til et så normalt rutetilbud som mulig.

3. Hvis utenlandske piloter hentes inn til Norge for å fly, er det nok piloter på utenlandsrutene da?

Detaljene er ikke klare. Det er et puslespill og det vil ganske sikkert bli kanselleringer både her og der. Søndag måtte Norwegian kansellere ti ruter i og fra Norge. Alle langrutene fra Skandinavia og England går som vanlig.

4. Jeg skal ut og fly på onsdag. Med Norwegian! Hva gjør jeg da?

Du må sjekke i god tid om flyet går. Norwegian har en egen oversikt på sin hjemmeside. Selskapet har også oppbemannet kunderservicetilbudet på telefon og Facebook. Les deg også opp på hvilke rettigheter du har ved forsinkelser.

5.Hva er det de ikke kan bli enige om?

Konflikten har oppstått i forhandlinger om pilotavtalen. Pilotene vil ha en tariffavtale som blant annet etablerer like rettigheter for Norwegian-pilotene i ulike selskap i Skandinavia. Norwegian vil kutte i pilotenes goder for å redusere kostnadene.

6. Når er streiken over?

Det kan nok ingen svare på.

Les også:

Streikende SAS-medarbeidere tvunget tilbake på jobb

Ville vært katastrofalt for Norge

Blåst av banen av Tesla - igjen

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.