Partene i Norwegian-konflikten kunne tirsdag formiddag ikke si om det er utsikter til en løsning på streiken som har vart siden lørdag. Da ble 70 piloter tatt ut i streik.

Onsdag morgen kan streiken bli trappet kraftig opp, og alle de vel 650 pilotene organisert i Norwegian Pilot Union kan bli tatt ut i streik.

Selskapet opplever at passasjerene blir engstelige for å bestille flybilletter så lenge konflikten pågår, og velger andre alternativer. Særlig de viktige forretningsreisende uteblir. Det betyr at kontantbeholdningen kan krympe om streiken fortsetter.

Frykter lånebrudd

Meglerhuset Danske Bank mener at en opptrapping av streiken vil være svært dramatisk for Norwegians økonomi og at egenkapitalen i selskapet kan komme under press i løpet av kort tid.

Norwegian avviser at egenkapitalen er nær ved å bli for lav.

Danske Bank-analytiker Martin Stenshall viser til at Norwegian har utstedt obligasjonslån med to konkrete lånevilkår.

  • Selskapet må ha en kontantbeholdning på minst 500 millioner kroner til enhver tid.
  • Egenkapitalen må være på minst 1,5 milliarder kroner til enhver tid.

- Hvis streiken blir trappet opp, så er det en stor risiko for at selskapet bryter vilkåret om egenkapital på 1,5 milliarder kroner, sier Stenshall til DN.

Stenshall viser til at Norwegian hadde en egenkapital på 2,1 milliarder kroner ved nyttår. Et snitt av analytikere forventet før streiken at Norwegian vil få et underskudd på rundt en halv milliard kroner i første kvartal, grunnet sesongmessige svingninger i flybransjen. I så fall vil egenkapitalen falle til 1,7 milliarder kroner.

Stenshall forventer et underskudd på rundt 350 millioner kroner før kostnadene for en streik er regnet med.

- Da vil egenkapitalen bli redusert til snaut 1,8 milliarder kroner og det er liten avstand til kravet i låneavtalen. En opptrapping av streiken vil gjøre at folk blir mer engstelige for å bestille billetter, og det rammer egenkapitalen. I løpet av noen dager kan selskapet være i brudd med lånevilkårene, mener Stenshall.

- Hvis streiken varer i lang tid, så vil det gå utover likviditeten til selskapet og det vil være dramatisk, sier Stenshall, og legger til at selskapet kan selge fly og leie dem tilbake hvis det trenger mer egenkapital.

«Ikke i nærheten»

Norwegians finansdirektør Frode Foss avviser at låneavtalen kan bli brutt om kort tid.

- Danske Bank må svare for sine egne analyser. Kvartalsvise regnskaper ligger til grunn for å regne ut egenkapitalen. Vi er ikke i nærheten av brudd på lånevilkår, Men en langvarig streik vil ikke være bra på noen måte, skriver Foss i en tekstmelding til DN.

Den siste uken har Norwegian-aksjen falt 13,5 prosent på Oslo Børs.

Norwegian-ledelsen satt i møter på Fornebu tirsdag formiddag, og det er uvisst om det er kontakt mellom partene i konflikten.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Kjempesmell for Grand Hotel: Tallene er minst like ille som vi fryktet
Her avslører Audi hvordan neste generasjon A6 stasjonsvogn kan se ut
 
  Hvitevarene lever kortere og kortere