Konkurransetilsynet godkjente onsdag ettermiddag Coops oppkjøp av de 553 Ica-butikkene i Norge.

Konkurransetilsynet har kommet til at oppkjøpet kunne føre til vesentlig begrenset konkurranse i 90 lokale markeder. For å løse konkurranseproblemene har Coop foreslått å selge 43 dagligvarebutikker til Bunnpris og 50 butikker til Norgesgruppen.

- Her har Konkurransetilsynet gått inn og detaljregulert overtakelsen. Dette er et slags overformynderi, og noe lignende har vel sjeldent eller aldri skjedd i Konkurransetilsynets historie, sier BI-professor og dagligvareekspert Odd Gisholt til DN.

- Er det problematisk?

- Jeg vil anta det har foregått mye forhandlinger på kammerset mellom Coop, Bunnpris, Norgesgruppen og Konkurransetilsynet, svarer Gisholt

Samtidig viser han til at Rema 1000 og toppsjef Ole Robert Reitan ikke får kjøpe noen av butikkene Coop må selge.

- Reitan har signalisert at han gjerne kan tenke seg å overta noen, men kommer altså til kort, påpeker

Gisholt.

- Urolig tid

Dagligvareeksperten ser videre mange ubesvarte spørsmål rundt selve salget av de aktuelle butikkene.

- Noen eies av Coop, mens andre eies av selvstendige kjøpmenn. Alltid i et marked er det snakk om pris. Dette må forhandles, sier han og fortsetter:

- Vi går dermed en urolig tid i møte hvor en rekke leverandører, handelsbedrifter og ansatte venter på det endelige svaret. Det vil sikkert ta lang tid før den nye kabalen er lagt.

- Fremdeles stor konkurranse

Direktør Randi Flesland for Forbrukerrådet ser med bekymring på at fire dagligvareaktører nå blir til tre. Gisholt tror på sin side at forbrukerne vil merke lite til oppkjøpet.

- De vil fremdeles få gode tilbud og varer til lave priser. Konkurransen i bransjen vil fortsatt være stor, hevder han.

- Samtidig er det er klart at i det øyeblikk Ica-skiltene skrus ned og det kommer opp ett nytt, vil de merke det. Men det vil gå måneder før de merker denne forandringen, som det sikkert kan bli delte meninger om, sier Gisholt.

- Jobbet for løsninger

Konkurransedirektør Christine Meyer viser til at avtalen om salget av 94 butikker har vært en forutsetning for godkjenning.

- De siste avhjelpende tiltakene kom inn i går. Vi har jobbet hardt sammen med Coop for å komme til løsninger slik at oppkjøpet kunne godkjennes, sier Meyer til DN onsdag ettermiddag.

Tall fra analyseselskapet Nielsen viser at både Coop og Ica tapte markedsandeler i 2014, mens landets to største dagligvareaktører Norgesgruppen og Rema 1000 vokser.

Ica Norges kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis er onsdag  lettet over avgjørelsen.

- Vi er både lettet og glade for vi endelig er i mål og vi ser frem til å bli en del av et sterkt dagligvareteam. Det er mye positivitet i gangene, og folk er glade for en avklaring. Alle har lyst på en plass i fremtidens Coop, men vi vet ennå ikke hvordan organiseringen blir, sier han til DN.

Les også:
- Sendte avgårde en hel pakke til pilotene i natt - hørte ikke et pip
Hun sa opp oljejobben - så bråsnudde markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.