Det er en merkelig stemning innenfor portene til Scana Steel Stavanger på Jørpeland utenfor Stavanger. De 115 ansatte startet arbeidsdagen onsdag med et allmøte der de fikk vite at styret har besluttet å begjære oppbud for den tradisjonsrike bedriften.

– Det har aldri vært så stille på et allmøte før, sier klubbleder Grim Lura.

Frank André Bjerkelund (29) og kollega Arvid Brekke (57) i støperiet sier de har planer om å bli mange år på stålverket og håper på videre drift.

– Dette er nitrist. Min plan var 35 år til, sier Bjerkelund.

– Jeg hadde planer om å ta ut afp om fire år og jobbe her til jeg er pensjonist, sier Brekke.

På et allmøte forrige torsdag ble det skissert tre mulige veier ut av bedriftens økonomiske krise:

Salg, styrt avvikling aller oppbud.

«Båten har ikke gått»

– Men båten har ikke gått. Vi håper fortsatt på videre drift. Men hvis det verste skulle skje, føler jeg meg litt for gammel til å få jobb andre steder, sier Brekke, som husker forrige konkurs på stålverket like før jul i 1977.

Klubbleder Lura sier meldingen fra styret om oppbudsbegjæring ikke kom som et sjokk og viser til allmøtet forrige torsdag.

– Der kom det tydelig frem at alternativene var salg, styrt avvikling eller oppbud. Vi håpet sterkt på det første, sier Lura.

Administrerende direktør Jarle Fjetland i Scana Steel Stavanger håper også på videre drift.

– Styret hadde plikt til å vurdere om videre drift er mulig. Nedskrivninger i forbindelse med resultatet for fjerde kvartal 2014 gjorde at egenkapitalen gikk fra positiv til negativ, og det trengtes likviditet til videre drift, sier Fjetland.

Han sier Scana ikke hadde mulighet til å tilføre flere midler. Under styremøtet kom det beskjed fra bankene om at heller ikke de ville gå inn med mer kapital.

– Dermed hadde ikke styret noe annet valg enn å gå til skifteretten og begjære oppbud, sier Fjetland.

Ville overta

Fjetland sier det har vært jobbet intenst med en løsning der en stor andel av de ansatte ville gå inn med midler, der Fellesforbundet har noen eiendommer som kan omgjøres til midler og der en håpet at et par eksterne investorer ville gå inn.

– Men tiden ble for knapp, sier Fjetland.

Administrerende direktør Jarle Fjetland (til venstre) og klubbleder Grim Lura håper på videre drift ved stålverket på Jørpeland.
Administrerende direktør Jarle Fjetland (til venstre) og klubbleder Grim Lura håper på videre drift ved stålverket på Jørpeland. (Foto: Roar H. Bjørkhaug)
Direktøren sier de ansatte viser en imponerende holdning.

– Folk står på og gjør jobben sin. Nå må vi gjøre vårt beste for å bevare kundene. Frem til konkurs er åpnet og det er oppnevnt en bostyrer, er det normal drift, sier Fjetland.

– Vi har ordrereserver i størrelsesorden 40 millioner kroner. Det vil i tilfelle være fullført i løpet av våren, sier Fjetland.

Det er også en gruppereing som har vist interesse for oppkjøp.

Fjetland håper på rask avklaring og oppfordrer dem som har vist interesse for oppkjøp til å handle raskt.

Scana Steel Stavanger har slitt med betydelige tap, og tilsammen har Scana Industrier brukt over 250 millioner kroner på å dekke underskudd i driften de siste seks årene, Fjetland sier begynnelsen av 2015 er noenlunde i balanse.

– Vi er på null pluss og flyter vesentlig lettere i sjøen nå enn tidligere, sier Fjetland.

Les hele avisen her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Flere konkurser i februar


29 år og ti konkurser