Pilotstreiken i Norwegian fortsetter. Fredag innstilles nesten alle innenriksflygninger i Norge, Sverige og Danmark, opplyser selskapet i en melding torsdag kveld.

De fleste avganger mellom de skandinaviske hovedstedene er også innstilt, mens ruter mellom Skandinavia og USA samt Skandinavia og Thailand skal gå som normalt.

– Vi vil gjøre alt vi kan for at øvrig Europa-trafikk også skal gå som normalt, skriver flyselskapet.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier til NTB at totalt mellom 35.000 og 40.000 reisende rammes.

– Det er på samme måte som de siste dagene, med problemer innenriks, sier Sandaker-Nielsen til nyhetstjenesten.

Skal splitte selskapet

De organiserte pilotene er ansatt i datterselskapet Norwegian Air Norway as (NAN), og blir leid tilbake til morselskapet Norwegian Air Shuttle asa.

Styret i Norwegian Air Norway (NAN) har i et ekstraordinært styremøte torsdag besluttet å etablere nye datterselskaper i Norge, Sverige og Danmark for de skandinaviske pilotene i selskapet.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud mener Kjos ikke forholder seg til spillereglene i arbeidslivet når han vil splitte selskapet som pilotene er ansatt i mens de er i streik.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier på sin side at selskapet har fått forsikringer om at han er på juridisk trygg grunn.

Fafo-forsker Kristin Alsos mener Norwegians siste trekk neppe fører partene noe nærmere hverandre.

– Det er ikke positivt for forhandlingsklima mellom partene at det skjer denne type selskapsendringer midt under forhandlinger. Jeg tror ikke dette er noe som bidrar i positiv retning, sier Alsos til DN.

«Chicken game»

NPU/Parat brøt forhandlingene med Norwegian og varslet plassoppsigelse for sine medlemmer i Norwegian Air Norway med virkning fra og med midnatt 26. februar. Dermed endte de opp på riksmegler Nils Dalseides kontor torsdag i forrige uke.

Natt til lørdag ble det brudd i meglingen og lørdag morgen ble 70 Norwegian-piloter tatt ut i streik. Onsdag morgen ble antallet piloter i streik trappet opp til 650.

Norwegian svarte med å kansellere alle innenriksflyvninger onsdag. Kanselleringene gjentok seg torsdag, før det samme nå gjelder fredag.

NHH-professor Tor W. Andreassen kan ikke se at Norwegian løser det grunnleggende problemet med torsdagens trekk.

– Nå er det «chicken game». Det er åpenpart at selskapet står på spill. Her er det være eller ikke være. Den første som blinker har tapt, sier Andreassen til DN.

Siste nytt i saken:
Bjørn Kjos: Har fått klar beskjed om at vi er på juridisk trygg grunn
Parat: Ikke mulig å splitte pilotkorpset
Fafo-forsker: - Ikke positivt for forhandlingsklima mellom partene
Norwegian-aksjen rett opp etter børspausen
- Det samme med en annen smak
Norwegian etablerer nye pilotselskaper i Skandinavia

Les også: Alt du trenger å vite om Norwegian-konflikten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.