Fiskeriministeren hadde invitert seg selv til Fredrikstad tirsdag ettermiddag. Og investorene bak Fredrikstad Seafoods,  med designeren Bård Eker i spissen, hadde et visst håp om at fiskeriminister Elisabeths Aspakers budskap ville være et ja til deres FOU-søknad.

For selskapet har søkt om FOU-konsesjon for å bygge nordens største landbaserte oppdrettsanlegg til en kvart milliard ved Glommas utløp, mellom barnehage og brannstasjon i Fredrikstad Innovasjonspark på Øra.

Ikke ajour

Men slik gikk det ikke. I stedet lettet hun litt på sløret i forkant av den varslede stortingsmeldingen om vekst i oppdrettsnæringen. For der vil regjeringen foreslå å endre dagens konsesjonsregime slik at aktører som ønsker å etablere oppdrettsanlegg på land ikke lenger skal måtte betale flere titalls millioner kroner for en konsesjon. Fra nyttår tar hun imot søknader - og tillatelsene blir helt gratis.

- På ett område har vi, om ikke sakket akterut, så i alle fall ikke vært så ajour i forvaltningen. Og det er innen landbasert oppdrett, forklarte hun.

- Med det forslaget vi kommer med i stortingsmeldingen, der det kan gis tillatelser fortløpende, blir vi konkurransedyktige med landene rundt oss. Det er en god nyhet både for Fredrikstad og for resten av landet, sa hun.

- Og med dette legger vi også til rette for utvikling vår høyt kvalifiserte leverandørindustrien som kan levere utstyret som trengs for oppdrett på land, la hun til.

- Trodde jeg var gal

Initiativtakeren til Fredrikstad Seafoods, Erik Heim (47), fikk ikke tirsdag den FOU-konsesjonen han går og venter på.

- Men det er jo en anerkjennelse for oss at fiskeriministeren kommer hit for å lansere dette, da. Og det hun foreslår er en forutsetning for lønnsom landbasert oppdrett i fremtiden, mener han.

- Folk trodde jo jeg var gal da jeg lanserte ideen om oppdrett på land her for to år siden. Laks i Fredrikstad? Hæ? Men nå er det visst ingen som tror det lenger, altså.

Fredrikstad Seafoods eies med 55 prosent av Nordic Aquafarms (der Heim eier 19 prosent av aksjene - andre større aksjonærer er industridesigneren Bård Eker (20 prosent) og Knappskog-familiens investeringsselskap Pemco med 25 prosent). De øvrige aksjene i Fredrikstad Seafoods eies i hovedsak av av Orkla (21 prosent) og brasilianske Denofa 14 prosent.

Ikke peiling på fisk

- Joda, det var nok noen som trodde vi skulle få den FOU-konsesjonen. Men den prosessen går videre, og jeg har stor tro på at vi kan få til noe veldig spennende på fisk her i Fredrikstad, sier Bård Eker, mest kjent som industridesigner og investor i både båtprodusenten Hydrolift og superbilprodusenten Koenigsegg.

-Du lurer kanskje på hvordan jeg kom inn i dette? Jeg er Fredrikstadgutt da. Og det er jo flere folk med her med tverrfaglig bakgrunn. Og mange av prosessene i en slik satsing er de samme som i andre bedrifter vi har erfaringer fra, da.

- Men ingen som produserer fisk?

- Jeg spiser jo mye fisk da. Men ellers har jeg ikke så jækla mye peiling på laks, nei, sier han.

- Men om du ser inn i glasskulen;  hva tror du dette kan bli til?

- Det er ikke ofte jeg ser inn i glasskulen. Min erfaring er at det sjelden er vits i å gjøre det. Jeg er med opptatt av prosessene. Så kommer resultatene etterhvert, tror Eker.

 

Les også:
Klokkertro på ishavsrøye dnPlus

Går på land i Danmark dnPlus

Virke raser mot rapport om matpriser  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.