Ifjor avdekket Tollvesenet juks for til sammen 1,36 milliarder kroner gjennom sine økonomiske kontroller. Av dette ble 812 millioner avslørt gjennom bokettersyn.

Det er mer enn hva toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse i Tollvesenet noen gang har opplevd.

- Denne typen kriminalitet bare vokser, sier han til DN.

Røse er blant annet bekymret for smuglere som siden begynnelsen av 2000-tallet har benyttet seg av Norge som et transittland.

- Vi aner en tendens til at Norge forsøkes brukt som transittland for varetransporter mellom to helt andre land. Varer som ikke skal til Norge, sendes likevel til Norge før de sendes videre, forklarer tolldirektøren.

Tollfritt smutthull

Han snakker blant annet om hvitløk fra Kina og fisk fra Russland - varer som egentlig skulle til EU, men som har havnet i Norge på veien.

- Årsaken er de ulike toppsatsene land imellom, i tillegg til at smuglerne forsøker å utnytte Norges gode rykte, sier Røse.

Norskfanget fisk kan eksempelvis importeres tollfritt til EU-land, mens fisk fra Russland ilegges tollavgift før varene kan entre EU, forklarer han.

- Disse reglene frister noen til å bruke Norge som transittland. I varenes videre transport og liv blir de oppgitt å være norske varer, noe det i virkeligheten ikke er.

Tidoblet hvitløksimport

De fleste transittsakene avdekkes i regnskapskontroller, men det har også forekommet at transittforsendelsene er avdekket i den tradisjonelle grensekontrollen. I flere av tilfellene tollvesenet har avdekket, har mottakerlandet vært EU-landet Sverige.

Det var også tilfellet da hvitløksimporten til Norge fikk tollerne til å rynke på nesen for en tid tilbake.

- Vi vet omtrent hvor mye hvitløk som brukes i Norge i løpet av ett år, og plutselig registrerte vi at hvitløksimporten hit ble mangedoblet. Det var ikke sannsynlig at forbruket tidoblet seg fra det ene året til det neste, forteller Røse.

Da tollvesenet begynte å nøste i saken, fant de ut at hvitløken som var produsert i Kina, ble importert til Norge og deretter forsøkt smuglet inn i Sverige.

- I dette tilfellet var det ikke toll på varene fra Kina og inn til Norge, men det var det fra Kina og inn i EU, sier Røse.

Avsender kan ifølge tolldirektøren være «hvilket som helst land».

- Folk gjør dette bevisst. Dette er ting vi må være oppmerksomme på i den stadig mer globale verden, mener Røse.

 - Er dette en bivirkning av frihandelsavtalene?

- Det er heller slik at alt kan misbrukes, folk leter etter smutthull, mener tolldirektøren.

 

Les også: - Dette markedet kan sprekke

Endelig jubel for oljeserviceselskap

Oljefondet hamstrer risikabel gjeld  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.