I 2010 og 2011 ble Etneelva sør i Hordaland stengt for fiske. Laksebestanden var for svak. De påfølgende to årene ble Etne åpnet igjen, og i 2013 kom en laksefelle på plass som teller alle fisk som passerer på vei opp elven.

- I 2013 ble det telt 1154 villaks, 922 sjøørret og 78 rømt oppdrettslaks. I tillegg ble det også tatt ut 137 oppdrettslaks nedenfor fella, forteller Vidar Børretsen, formann i elveeierlaget.

- Vi stengte for fiske igjen ifjor. Da telte vi bare 416 villaks, 359 sjøørret samt hele 172 oppdrettslaks i fella. Så utviklingen er så dramatisk negativ at vi ikke har noe valg. Vi er nødt til å stenge elva for fiske også i år. Og selv med stengt elv, tilsier prognosene at vi ikke vil nå gytebestandsmålet i 2015, sier han.

 

- Er forbanna
Børretsen sier vedtaket om å stenge elva var enstemmig på elveeierlagets årsmøte mandag kveld.

- Men det er klart dette er forbanna. Og konsekvensene er store for ei lita bygd som Etne. Vi mister 1,3 millioner kroner i rent fiskekortsalg. For bygdas reiseliv og handelsstand betyr stengt elv et bortfall av en samlet omsetning på rundt fem millioner kroner.

- Hva er årsaken til bestandsnedgangen?

- Det er nok flere årsaker, men det er liten tvil om at mengden lakselus som befinner seg i utvandringsruten for lakseyngelen bidrar med økt dødelighet. Dette er, sammen med en rømmingssituasjon ute av kontroll,  den store trusselen mot villaks og sjøørret. Ingen tenker på at veksten i oppdrettsnæringen kan ha så store konsekvenser for et bygdesamfunn som Etne. Det er jo helt uakseptabelt, mener Børretsen.

 

Les også:
Kinasjakk i laksespill dnPlus
Politianmelder oppdretter

Bløffen om norsk fiskeoppdrett  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.