Yara kunngjorde mandag at de ansetter Svein Tore Holsether, som i dag er konsernsjef i Sapa, som ny konsernsjef i Yara.

- Vekststrategien til Yara ligger fortsatt fast. Vi mener Yara har et fantastisk utgangspunkt og en unik posisjon i det globale gjødselmarkedet. Den posisjonen ønsker vi å bygge videre, sier Leif Teksum.

Han legger til at styret og Holsether ikke har hatt noen omfattende utveksling av synspunkter når det gjelder strategi.

- Men det er noe som ligger der på bordet og er en forutsetning for driften. Samtidig må selvfølgelig den strategiske utviklingen vurderes kontinuerlig. Det blir en naturlig del av den løpende evalueringen fremover, sier Teksum.

Kvidal var uaktuell

Han sier at fungerende konsernsjef Torgeir Kvidal etter eget ønske var uaktuell for stillingen permanent.

- Da Brandtzæg trakk seg og Haslestad sluttet, valgte styret å konstituere Kvidal som konsernsjef. Det var en løsning styret var komfortabel med, og vi er veldig fornøyd med måten Kvidal har håndtert stillingen på. Men Kvidal har selv vært tydelig på at han ikke har sett seg selv som konsernsjef på permanent basis. Det har styret tatt til etterretning, sier Teksum.

Han sier at styret dermed la opp til en svært bred prosess for å finne den rette kandidaten til jobben.

- Vi ønsket å bruke tilstrekkelig med tid for å være trygge på å finne den rette kandidaten. Det har tatt tid, men vi mener vi har funnet den rette i Holsether, sier Teksum.

Likheter mellom Yara og Sapa

Teksum mener både bransjekunnskap og menneskelige egenskaper gjør Holsether til en egnet konsernsjef for Yara.

- Hans menneskelige kvalifikasjoner har kommet frem etter diverse samtaler med styret. Vi er sikker på at han har de nødvendige menneskelige kvalifikasjonene til å lede et så stort og globalt selskap som Yara. I tillegg har han en industribakgrunn fra sin nåværende stilling og det vi kan kalle Orkla-systemet med Elkem og Sapa.

I likhet med Holsether, legger Teksum vekt på at Sapa i likhet med Yara er et stort og globalt selskap.

- I antall ansatte er faktisk Sapa dobbelt så stort som Yara, selv om Yara omsetningsmessig er omtrent dobbel så stor som Sapa. Det å lede et globalt selskap ut fra et hovedkontor i Norge er en erfaring Holsether har, og som han har vist han kan håndtere, sier Teksum.

Ikke erfaring med gjødsel

Holsether mangler imidlertid erfaring fra gjødselbransjen, og Teksum sier at dette var et av temaene styret diskuterte i forkant av ansettelsesprosessen.

- Vi mener det er så mye industrikompetanse i Yara som en ny konsernsjef kunne trekke på, at det ikke var noe krav at konsernsjefen har bransjeerfaring fra gjødselsektoren. At Holsether mangler dette, ser vi dermed ikke på som noe stort problem, sier Teksum.

Teksum vil ikke kommentere om Holsether var aktuell i prosessen i fjor, som førte til at Svein Richard Brandtzæg ble ansatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Lojal til Marine Harvest

Vi spiser 4,6 millioner egg hver dag i påsken

Venter dyrt oppgjør etter snøkaos